Cele mai mari frici ale antreprenorilor romani sunt legate de migratia fortei de munca, inflatie, costurile mari pentru derularea activitatii, saracie si scaderea calitatii vietii romanilor, arata un studiu realizat pe 171 de antreprenori si manageri romani de Fundatia Romanian Business Leaders (RBLS) in parteneriat cu GFK Romania.
Dintre cei 171 de respondenti, circa 34% sunt antreprenori, iar restul directori generali, avocati, consultanti.

Astfel, in jur de 71% dintre cei 58 de antreprenori care au raspuns la studiu cred ca migratia fortei de munca specializate este un factor major de ingrijoare. Daca ne raportam insa la tot esantionul de respondenti (manageri si antreprenori), sondajul arata ca cei chestionati cred ca principalele fenomene ingrijoratoare pentru societate este exportul fortei de munca specializate, cresterea ratei de abandon scolar si imbatranirea populatiei.

Antreprenorii, ingrjorati de pretul petrolului

„La nivel extern, principala problema pentru toate categoriile de manageri - fie antreprenori, fie manageri de companii mari - este adancirea crizei euro si scaderea economiei europene. Diferentele apar in cazul antreprenorilor atunci cand acestia anunta drept una dintre problemele care ii framanta situatia din Orientul Mijlociu, cresterea pretului petrolui, care poate influenta pretul materiilor prime. Spre deosebire de ei, managerii din companiile cu peste 100 de angajati sunt preocupati de stabilitatea zonei euro si instabilitatea pietelor financiare”, scrie in studiu.

Antreprenorii sunt mai ingrijorati decat managerii de evolutia fortei de munca, pentru ca, in general, cei care pornesc o companie sunt experti in domeniul de activitate pe care si l-au ales pentru propriul business.

„Sunt cei mai buni si isi doresc sa angajeze oameni care ei, de aceea se implica, de cele mai multe ori personal, in procesul de recrutare. Si cum adevaratii specialisti pleaca din tara, calitatea personalului la care au acces scade. De aceea, ei sunt primii care simt pe propria piele aceasta <<drama>>”, afirma Andy Dumistrescu, directorul general al GFK Romania, compania de cercetare care a realizat studiul Fundatiei RBLS.

Intreprinzatorii, mai impresionati de saracie decat managerii

Alte fenomene de care se tem antreprenorii romani sunt inflatia si costurile mari penru derularea activitatii, insolventele altor companii si lipsa de capital.

Pe de alta parte, „saracia, scaderea calitatii vietii romanilor sunt considerate consecinte dureroase de catre antreprenori, intr-o mai mare masura decat in cazul managerilor de companii mari. In acelasi timp, interesant este ca spre deosebire de acestia, ei apreciaza ca ingrijoratoare scaderea agriculturii”, mai scrie in raportul RBLS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri