Am inceput sa fim cu totii din ce in ce mai dependenti de tehnologie, iar digitalizarea joaca un rol tot mai important in viata noastra de zi cu zi, fie persoanala, fie profesionala.

La fel se intampla si in executive search si recrutare, unde beneficiile digitalizarii sunt tot mai numeroase. Daca in trecut erau necesare 10 telefoane pentru a contacta un candidat si minim o saptamana pentru a primi un CV, acum, datorita digitalizarii, acest lucru poate fi facut aproape instant.

Cu siguranta pe noi, headhunterii, ne ajuta mult, deoarece eficientizeaza procesele de identificare ale candidatului ideal. Reusim sa gasim astfel candidatul ideal in mai putin de jumatate din timpul necesar, spre exemplu, fata de acum 5 ani.

Acum gasim CV-ul complet al candidatului pe internet, pe site-urile specializate sau pe retelele profesionale.

Putem fi eficienti inca din prima etapa a recrutarii, de la contactarea candidatului si interviul initial, care poate fi facut tot online pentru a economisi timp sau daca acesta nu este posibil fata in fata.

Citeste si:
Arctic recrutează absolvenți de masterate tehnice
Arctic recrutează absolvenți...

Totodata, bazele de date devin din ce in ce mai performante si complexe si ne selecteaza profilele potrivite intr-un minut.

Testele de personalitate, de verificare a competentelor, de asemenea, se fac tot online.

Desi beneficiile digitalizarii sunt concrete, iar in viitor vor schimba tot mai mult procesele de recrutare, consider ca nu trebuie sa pierdem de tot contactul direct cu oamenii. Ceea ce simti si observi cand esti fata in fata cu un candidat, internetul inca nu poate transmite. Chimia, partea emotionala si limbajul corpului, alaturi de experienta profesionala, aptitudinile si contactele dobandite de-a lungul anilor, joaca un rol insemnat in alegerea unui candidat pentru un post important intr-o corporatie.

Cum va decurge recrutarea in viitor?

Sunt convinsa ca digitalizarea va revolutiona tot mai multe domenii, inclusiv recrutarea. Vor aparea alte soft-uri si mai performante, baze de date complexe, iar interviurile probabil vor deveni videoconferinte la care vor putea participa multi intervievatori din toate colturile lumii, iar tehnologia ne va ajuta sa percepem mai bine body language-ul, mimica si sa observam lucruri esentiale in alegerea unui candidat. Etapele recrutarii vor fi si mai rapide, si mai eficiente, iar candidatii vor fi testati mai bine.

Citeste si:
Orange Money devine disponibil pentru toți românii, indiferent de...
Orange Money devine...

Asa cum multe job-uri, mai ales de entry level, vor fi inlocuite de roboti si procese automatizate, probabil si recrutarea va fi facuta in viitor de soft-uri specializate si baze de date centralizate. Cred ca nu va mai fi cazul sa luam referinte de la fostii manageri sau colegi, ci totul va fi transparent, usor accesibil si de verificat cu ajutorul tehnologiei.

Pentru pozitiile entry level sau specialisti probabil va fi mai usor, dar trebuie sa fim atenti la ce facem cu rolurile manageriale. Aici ne trebuie o atentie si o acuratete mai mare, mai ales ca eficienta lor intr-o companie este definitorie.

Ca in orice domeniu, trebuie sa acceptam si sa ne adaptam schimbarilor si evolutiei, de aceea este esential sa invatam in fiecare zi, sa dobandim acele competente necesare noilor tehnologii pentru a putea tine pasul cu cele mai moderne metode de recrutare si sa livram cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp, identificand candidatii potriviti.

Citeste si:
Cum sa fii remarcat de head-hunteri
5 reguli pe care trebuie sa...
Sursa foto: Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Sorina Faier
Sorina Faier este headhunter de 13 ani, dintre care 12 ani a lucrat in companii de executive search. Din 2018 conduce propria firma de executive search, Elite Searchers.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri