Riscul alegerii unui angajat nepotrivit va fi întotdeauna prezent, dar este posibil să-l reduceți prin organizarea unui proces reușit de recrutare. Un număr mic de candidați, un profil slab realizat, problema abilităților interumane și lipsa competențelor necesare pentru un anumit post se numără printre factorii care vă pot împiedica să găsiți angajatul ideal. Iată câteva sfaturi pentru punerea la punct a unui proces de recrutare sigur, cu rezultate satisfăcătoare.

Alegeți canalele de distribuție a ofertelor de muncă

Dacă doriți să recrutați un nou angajat, trebuie să luați în considerare toate instrumentele posibile de distribuție a ofertei de muncă, de la internet la o rețea profesională și firme de specialitate. De exemplu, în cazul unei poziții cu care nu sunteți pe deplin familiarizat, nu ezitați să cereți ajutorul unor colegi mai experimentați, care vă pot sfătui în legătură cu fișa postului respectiv. Astfel veți putea fi sigur că cerințele postului sunt corecte. De asemenea, există posibilitatea să găsiți candidatul perfect chiar în cadrul companiei dumneavoastră. Totodată, puteți utiliza cu succes o agentie de recrutare personal, care vă poate ajuta să alegeți unul sau mai mulți candidați, iar acest lucru vă va permite să economisiți timp în acest proces și să vă concentrați pe deplin asupra altor lucruri la fel de importante.

Personalizați oferta de muncă

Uneori, pentru că nu vreți să pierdeți prea mult timp pregătind fișa postului vacant, ați putea fi tentat să folosiți un șablon standard, cu informații minime. Nu este o idee bună. Nu sunteți singura unitate de recrutare. Este adevărat, trebuie să alegeți dintre mai mulți candidați, dar și ei au de ales între mai multe oferte de recrutare. Așadar, este important să vă diferențiați pentru a atrage cele mai bune candidaturi. Puteți face acest lucru prezentând o structură clasică, dar adaptată nevoilor companiei dumneavoastră. Nu uitați, de asemenea, să menționați elemente esențiale: pregătirea profesională, remunerația, beneficii, toate detaliile pe care le considerați utile.

Nu vă faceți prea multe așteptări

Dacă vă stabiliți așteptări sau cerințe prea mari, este foarte probabil că veți avea dificultăți în recrutarea unui candidat potrivit. Ca să nu mai vorbim de cei cu un potențial mare, dar care s-ar simți copleșiți în fața acestor așteptări. Faceți-vă timp pentru a identifica abilitățile necesare și indispensabile postului, însă și pe cele dorite, dar nu neapărat necesare, precum și pe cele utile, care pot fi dezvoltate pe parcurs. Astfel, veți avea o gamă mai mare de candidați, iar selecția dumneavoastră va fi mai ușoară. Un angajat nu înseamnă doar abilități tehnice pentru companie. Competențele relaționale și sociale sunt la fel de importante, iar noul dumneavoastră angajat va trebui să se poată adapta la stilul companiei. Acest lucru nu poate fi judecat doar pe baza unui CV, uneori nici măcar în urma unui interviu. O persoană se poate exprima foarte bine sau se poate face mai ușor plăcut în cadrul unui interviu, dar să nu se potrivească deloc cu cerințele postului sau cu stilul companiei dumneavoastră.

Nu mizați totul pe CV și nu vă grăbiți

Există posibilitatea ca în urma intervievării mai multor candidați, unul dintre ei să vă fi atras atenția. O regulă importantă este să nu îi oferiți postul imediat, chiar la sfârșitul interviului. S-ar putea să pierdeți un alt candidat, care să fie mult mai potrivit pentru compania dumneavoastră. Reexaminați CV-ul candidatului, pentru a confirma că profilul acestuia corespunde așteptărilor dumneavoastră. De asemenea, ar fi o greșeală și să așteptați prea mult, pentru că cei mai buni candidați de obicei trezesc interesul mai multor companii. Dacă vi-l doriți cu adevărat în echipa dumneavoastră, nu așteptați prea mult înainte de a-i oferi postul.

Fiți sincer cu candidații

Vă interesează în mod special un profil și stabiliți un interviu. Pentru a vă maximiza șansele, poate sunteți tentat să faceți mai atractivă fișa postului care trebuie ocupat. Acest lucru se poate întoarce împotriva dumneavoastră, iar candidatul poate renunța rapid la companie, atunci când se va confrunta cu realitatea. Este esențial să fiți, din start, sincer cu candidații. Descrieți-le poziția în mod clar, concis, spuneți-le care sunt așteptările și volumul de muncă asociat. O relație durabilă și sănătoasă este construită pe încredere, iar reputația companiei dumneavoastră depinde mult și de interacțiunile pe care le aveți cu candidații pe care îi întâlniți.

În concluzie, recrutarea este un pas important și este necesar ca anumite greșeli să fie evitate pe cât posibil. Apelați la colegii calificați, diversificați-vă sursele de difuzare, precum agențiile de recrutare de personal, scrieți o ofertă de muncă personalizată, după ce v-ați definit clar așteptările. Odată ajuns la interviu, fiți sincer cu privire la ceea ce implică postul. Folosiți interviul, dar și CV-ul persoanei respective, pentru a vă face o părere despre candidat. Dacă găsiți candidatul ideal, luați în considerare contactarea rapidă a acestuia, fără a vă grăbi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri