Aproape jumatate dintre romani (48%) cariera ideala inseamna sa fie antreprenori sau freelanceri, in timp ce doar 36% sunt multumiti de statutul de angajat full-time, arata un studiu derulat de eJobs Romania

Studiul mai arata ca 6,2% dintre respondenti ar fi fericiti daca ar putea lucra doar part-time, in timp ce 9% nu au o perspectiva clara despre cum ar trebui sa arate cariera ideala.

Asta in ciuda faptului ca aproape 60% dintre cei care au raspuns cred ca este mai greu sa fii antreprenor decat angajat.

Intrebati care sunt domeniile in care ar alege sa-si deschida un business, cei mai multi au ales Alimentatie / HoReCa, urmatoarele optiuni fiind Vanzari, Agricultura si Educatie / Training.

”Statutul de antreprenor pastreaza in continuare o aura de miraj pentru o parte din ce in ce mai mare dintre romani. Desi sunt constienti ca nu este neaparat usor, ba dimpotriva, viseaza ca, la un moment dat, sa-si deschida propria afacere sau sa lucreze ca freelanceri. Iar aceasta dorinta este generata, in principal, de o nevoie mai mare de libertate si autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participantii la acest studiu sunt, in prezent, antreprenori sau freelanceri”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Citeste si:
Cele mai mari temeri ale romanilor legate de bugetul familiei
Temeri cand vine vorba despre...

Atunci cand vine vorba de avantajele vietii de antreprenor, 7 din 10 romani pun pe primul loc faptul ca ar putea sa lucreze intr-un domeniu de care sunt cu adevarat pasionati.

Alte ”beneficii” mentionate de acestia sunt libertatea de a-si alege singuri echipa cu care sa lucreze, faptul ca nu ar avea sefi sau ca ar castiga mai multi bani. Doar 37% cred ca statutul de antreprenor le-ar oferi mai mult timp liber pe care sa-l petreaca alaturi de familie si de prieteni.

De ce NU se vad romanii antreprenori

Cei care nu sunt atrasi de perspectiva antreprenoriatului sau nu au curaj inca sa porneasca pe acest drum mai trec la capitolul ”dezavantaje” urmatoarele aspecte: concurenta in piata este deja prea mare, se tem de responsabilitatile uriase pe care le presupune acest statut, partenerii de afaceri care nu-si respecta obligatiile de plata sau de faptul ca nu ar mai avea suficient timp liber.

Din prisma acestor motive, 10% dintre respondenti au spus ca, desi si-ar dori, nu isi vor deschide vreodata un business. Aproape 5% declara ca vor face acest lucru pana la finalul anului, iar alti 9% in urmatorul an. Aproximativ 20% planuiesc sa aiba o afacere in urmatorii 1-3 ani, iar 7,5% vor sa faca acest pas intre 3 si 5 ani de acum.

Citeste si:
Sondaj: 1 din 2 angajati vrea sa ceara o marire pana la finalul anului
Sondaj BestJobs: Peste...

”Un alt rezultat interesant al studiului este ca 29% dintre participanti au incercat pana acum sa aiba o afacere, insa doar in jumatate dintre aceste cazuri inca mai functioneaza. Principalele motive pentru care au renuntat au fost veniturile mai mici decat atunci cand erau angajati, alegerea gresita a domeniului, falimentul sau faptul ca aveau parea putina experienta in domeniu”, explica Bogdan Badea.

Studiul a fost derulat in perioada august-septembrie 2019 pe un esantion de 1.100 de persoane.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
OPINIE Cum tii costurile sub control cand incepi o afacere