Aproximativ 60% dintre angajatii romani lucreaza remote cel putin o data pe saptamana. Cand nu lucreaza de la sediul firmei, aproape jumatate dintre respondentii romani intervievati lucreaza de acasa, in vreme ce 20% prefera cafenele si optiunile de tip business lounge, arata studiul realizat de grupul IWG, care realizeza anual cea mai mare cercetare despre atitudinea fata de munca flexibila.

"Creste cererea pentru "la cerere" si este firesc in contextul revolutiei spatiilor de munca. Timp de generatii, oamenii s-au obisnuit cu programul de lucru fix, de 8 ore petrecute in acelasi birou. Insa un numar din ce in ce mai mare de companii adopta un model diferit de munca ce aduce beneficii de partea angajatorilor si a angajatilor si, motiv pentru care companiile isi revizuiesc portofoliul imobiliar. Am intrat in era fortei de munca mobile si flexible, iar acest fenoment reprezinta o schimbare majora nu doar pentru Romania, dar si la nivel global. Foarte curand conceptul de munca flexibila va deveni normalitate", a declarat Ramona Predescu, Country Manager Regus si Spaces in Romania.

Peste 90% dintre managerii romani au recunoscut ca sunt preocupati ca firma pe care o conduc sa raspunda mai repede decat competitia la schimbarile din piata si sa capitalizeze pe oportunitatile care apar in piete noi, dar fara sa faca investitii pe termen lung (81% dintre repondenti). Totodata, companiile din Romania (63%) sunt interesate sa creasca in urmatorii 3-5 ani veniturile din contracte internationale, fata de media de 50% a respondentilor globali.

Ce spun managerii romani despre munca remote

Managerii intervievati (90%) sunt de parere ca angajatii care lucreaza in regim remote pot aduce economii semnficative pentru firma si ca utilizarea unor birouri flexibile ar scadea cu pana la 10% cheltuielile anuale de management al spatiilor (81%) - administrare, echipare si decorare, costuri de mentenanta - si cheltuielie cu spatiul neutilizat (40%).

Oamenii de afaceri din Romania au o disponibilitate scazuta (28%), fata de media globala (41%) de a avea capitalul blocat in contracte pe termen lung legate de proprietati si tehnologie. Peste 60% dintre respondenti au recunoscut ca iau in considerare renuntarea la spatiul actual in favoarea unei solutii de sediu flexibil, bazata pe abonament, pentru a redirectiona mai mult capital catre initiative de crestere a afacerii.

Principalele 3 avantaje pe care le ofera un spatiu de lucru flexibil pentru o companie care incepe activitatea intr-o noua locatie sunt legate de evitarea costurilor de amenajare si de investire a capitalului (74%), viteza de set-up a spatiului (64%) si eliminarea perioadei de ‘business downtime’ aferent acestor activitati (31%).

Obstacolele percepute ca relevante atunci cand companiile se extind in noi locatii sunt legate de raportul calitate-pret (78%), costul cu infrastructura IT si servicii (67%) si resursele necesare pentru dotarea si amenajarea noului spatiu (57%).

Managerii romani sunt de parere ca un mediu de lucru flexibil, din perspectiva alegerii orei si a locatiei, ii ajuta pe angajati sa fie mai productivi (peste 80%), mai satisfacuti la locul de munca si sa aibe intalniri mai eficiente (peste 70%), si totodata le permite acestora sa lucreze mai aproape de casa (peste 50%).

Caracteristicile unui spatiu de lucru ‘productiv’, in opinia respondentilor din Romania, sunt date de un design inspirational pentru colegi si clienti (72%), de internetul de mare viteza (57%), de un numar generos de sali de intalnire (40%) si de acces la caile de transport (34%).

La intrebarea ‘ce le-ar determina pe companiile din industria in care activezi sa utilzeze locatii remote’, optimizarea costurilor a fost raspunsul a peste 90% dintre respondenti, urmat de cresterea productivitatii, un mai bun work-life balance pentru angajati si reducerea timpului pierdut in trafic de acestia. Totodata peste 80% dintre antreprenori au mentionat posibilitatea de scale-up si scale-down a afacerii, fara investitii pe termen lung in sediu.

Recrutarea freelancerilor - beneficii pentru companii

In acord cu tendinta globala in crestere, 87% dintre respondentii din Romania au fost de acord cu oportunitatile pe care le ofera recrutarea fortei de munca flexibile, freelanceri sau consultanti, si ca posibilitatea de a apasa on/off butonul serviciilor utilizate, in functie de nevoi si cu pierderi minime, aduce beneficii semnificative companiei (82%).

Posibilitatea de a rezerva rapid un birou (66%), o sala de intalniri (61%) si gasirea celui mai apropiat birou disponibil atunci cand calatoresc intr-un oras nou sau intr-o tara straina (52%), urmate de gestionarea costurilor aferente sunt principalele solicitari pe care respondentii romani le au de la o aplicatie de mobila pentru birouri flexibile. Totodata, peste 80% dintre respondenti au valorizat impactul pe care apartenenta la o comunitate globala de afaceri il are in capacitatea de inovare a propriei companii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri