În urma unei ședințe maraton, șefii coaliției au decis metoda prin care vor limita, pe o perioadă determinată, creșterea accelerată a prețurilor la alimentele de bază. Astfel, s-a decis plafonarea adaosului comercial practicat de retaileri, distribuitori și procesatori, cu procente diferite pentru fiecare.

Scăderea prețurilor la alimentele de bază se va produce, dar nu prin reducerea TVA-ului, așa cum a sugerat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor. După ce acesta a fost contrazis chiar de șeful guvernului din care face parte, Marcel Ciolacu spunând că un TVA de 0% la alimentele de bază nu este posibil, se pare că politicienii de la vârful coaliției au găsit altă metodă pentru a limita creșterea galopantă a prețurilor.

Așadar, Guvernul va pune, chiar mâine, pe ordinea de zi o ordonanță de urgență care plafonează adaosul retailerilor timp de trei luni pentru anumite produse de bază. Se va propune și introducerea unui adaos comercial maximal pentru distrubitori de 5%. În plus, și procesatorii sunt limitați la un adaos de 20%. Aceste limite se aplică unui număr de 14 alimente de bază printre care se numără și laptele, făina, mălaiul, cartofii și zahărul. Lista completă va fi publicată în textul Ordonanței.

Care este contextul care a dus la necesitatea scăderii prețurilor la alimentele de bază

Prețurile alimentelor de bază a crescut sufocantă, ouăle fiind cu aproape 30% mai scumpe în mai 2023 față de mai 2022. Raportându-ne la aceeași perioadă, brânza s-a scumpit cu peste 25%, la fel ca și în cazul legumelor, în timp ce fructele s-au scumpit cu peste 22%. În acest context, s-au expus mai multe metode pentru a avea prețuri mai mici la produsele de bază printre care se mai numără și pâinea, uleiul și carnea.

„Am primit răspunsul marilor magazine privind propunerea noastră de reducere a prețurilor la alimentele de bază și va pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru proptitudine și pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a prețurilor la unele produse de bază, din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, făină, fructe și legume proaspete.Vreau să subliniez foarte clar că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români”, a declarat Marcel Ciolacu.

George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a arătat că, deși este pentru prima dată când se lucrează la un astfel de proiect, se pot totuși observa aspecte similare care au fost încercate și în alte țări, cum ar fi Franța sau Bulgaria, aspecte pe care Guvernul le-a folosit, poate, ca sursă de inspirație.

Sursa foto: Auchan / Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri