Proaspăt instalat, guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus o primă măsură de limitare a efectelor inflației. Acesta a înaintat ideea reducerii preţului la produse alimentare de bază prin scăderea adaosului comercial.

„Am primit răspunsul marilor magazine privind propunerea noastră de reducere a prețurilor la alimentele de bază și va pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru proptitudine și pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a prețurilor la unele produse de bază, din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, făină, fructe și legume proaspete.Vreau să subliniez foarte clar că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români”, a declarat Marcel Ciolacu.

George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a arătat că, deși este pentru prima dată când se lucrează la un astfel de proiect, se pot totuși observa aspecte similare care au fost încercate și în alte țări, cum ar fi Franța sau Bulgaria, aspecte pe care Guvernul le-a folosit, poate, ca sursă de inspirație.

Acesta a precizat totodată că este vorba despre o măsură temporară care are un scop precis: reducerea inflației și păstrarea puterii de cumpărare.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a avut, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, discuţiile fiind axate pe stabilirea unui mecanism funcţional agreat între Guvern şi mediul privat pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64% în mai 2023, de la 11,23% în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, România se află printre țările cu cea mai ridicată rată a inflației în luna mai a acestui an. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 7,1% în mai, de la 8,1% în aprilie, în timp ce Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri