Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că reforma fiscală nu se va aplica în 2024, ci de la jumătatea anului 2025, explicând că aceasta este cuprinsă "în cererea de plată numărul patru".

"În primul rând, reforma fiscală pe care o să o luăm, fiindcă este în cererea de plată numărul patru, ea nu se va aplica sub nicio formă în 2024. Ea se va aplica, din punctul meu de vedere, cam de la jumătatea anului 2025, fiindcă vorbim de o reformă, nu de nişte măsuri şi e normal să fie ceva predictibil şi foarte discutat", a spus Ciolacu, referindu-se la măsurile recomandate de FMI. Fondul avertizase că gaura din buget este încă mult prea mare, în timp ce reducerea cheltuielilor cu activitățile din instituțiile publice este încă insuficientă. Mai mult, experții internaționali spuneau că veniturile bugetare sunt prea mici în raport cu PIB-ul, în vreme ce piața muncii e prea puțin stimulată și nu are suficienți angajați plătitori de taxe,

Dar premierul a evitat subiectul reducerii cheltuielilor statului și a criticat faptul că în continuare sunt companii care, deşi ar avea venituri suficiente pentru a plăti eşalonările din timpul pandemiei, nu o fac.

"Eu cred că din reducerea cheltuielilor, şi din combaterea evaziunii şi dintr-o colectare mai bună - noi ştiţi că mai avem eşalonări din pandemie şi acum făcute de Guvernul de atunci, companii care, cu toate că ar avea venituri să plătească (...) aceste eşalonări, nu le plătesc, pentru că ele sunt eşalonate şi au posibilitatea câteodată să le şi reeşaloneze. De ce să mă împrumut de la bancă, când pot să folosesc banii de la stat? Atât i-a dus capul pe unii la un moment dat, dar vom merge înainte", a adăugat Marcel Ciolacu.

Cu doar două săptămâni înainte, guvernul Ciolacu a luat în discuție renunțarea la predictibilitatea măsurilor fiscale, adică exact principiul pe care premierul îl invocă acum în discuțiile cu FMI.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri