In aceasta economie noua, mereu in schimbare, si intr-o piata a muncii intr-o continua transformare, angajatii trebuie sa fie puternici emotional si pregatiti, din punct de vedere al abilitatilor. Acestia trebuie sa se adapteze la schimbari si sa isi insuseasca abilitatile care sa ii ajute sa inainteze odata cu valul.

Iata abillitatile care te ajuta sa supravietuiesti si sa ai performante in aceasta lume aflata in schimbare.

1. Invata sa programezi, sa scrii si sa vorbesti bine. Nu trebuie sa fii un inginer tehnic, insa te va ajuta sa inveti sa scrii coduri. Se prevede deja ca multe joburi vor necesita aceasta abilitate in curand. Pe de alta parte, abilitatea de a scrie bine si de a comunica clar si eficient cu alte persoane este apreciata de marile corporatii. Aceste abilitati iti vor spori considerabil sancele in piata muncii.

2. Incearca sa devii mai puternic. Traim o perioada in care lucrurile se schimba rapid. S-au dus vremurile in care angajatii munceau o viata intreaga in aceeasi companie. Angajatii au in prezent un numar important de locuri de munca diferite, de-a lungul carierei, uneori pentru ca ei decid sa le schimbe, alteori pentru ca sunt concediati sau din alte motive. Daca esti o persoana timida si linistita, ceilalti te vor "devora". Trebuie sa inveti pe cont propriu sa fii puternic, neinfricat si sa nu te lasi intimidat de ceea ce aduce viitorul, scrie Forbes.

3. Ignora elementele care te distrag. Atat de mult timp este irosit cu discutiile in contradictoriu de pe Twitter sau Facebook. Dezbatand un subiect sau doar citindu-l ori chiar a fi in preajna unor oameni care iuvesc sa se certe, sa se contreze si sa tipe este o pierdere de timp. Ideal este sa iti concentrezi timpul si eforturile pe activitati productive.

4. Citeste cat mai mult si invata continuu. Multi dintre noi dupa absovirea studiilor nu mai invatam nimic. Pentru a ramane competitiv pe piata muncii, trebuie sa tii pasul cu schimbarile din domeniul tau de activitate, precum si cu noile tendinte, care iti pot influenta cariera. Invatand constant, vei fi mereu in fruntea multimii care se multumeste cu putin.

5. Economiseste. Pot aparea momente in care poti sa te afli intre joburi sau cand castigi mai putini bani decat o faceai in trecut. Greseala pe care o fac majoritatea oamenilor este ca cheltuiesc mai mult decat iti permit. Cheltuiesc sume mai mari decat veniturile, bazandu-se ca mereu vor castiga un salariu. Ideal este insa sa economisesti, caci un ban pus deoparte poate insemna mult in zilele intunecate. Economiile sunt cele care te ajuta sa faci o selectie a joburilor, dandu-ti flexibilitatea sa le alegi pe cele cu cel mai mare potential de crestere pe termen lung, nefiind fortat de a te angaja oriunde doar pentru ca ai nevoie de bani.

6. Fii deschis la schimbare. Lucrurile in piata muncii se schimba si va trebui sa fii maleabil si sa te misti odata cu fluxul. In loc sa opui rezistenta si sa ignori noua realitate, gandeste-te cum sa profiti si sa obtii beneficii in noile circumstante. Odata cu schinbarile, apar si oportunitatile, daca ai ochi sa le vezi. Intotdeauna exista oportunitati, trebuie doar sa fii receptiv, indraznet si gata sa profiti de sansa care ti se ofera.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri