Un procent de 30% din populatia activa in piata romaneasca nu a fost niciodata promovata in ultimii 10 ani, iar cei mai multi dintre acestia se incadreaza in categoria de varsta de peste 45 de ani, se arata intr-un studiu realizat de Ipsos, la initiativa Great HRs.

Mai multe cifre arata dificultatile pe care candidatii cu varste inaintate le intampina in piata muncii, inclusiv ca persoanele de peste 45 de ani isi gasesc cu mai multa dificultate un loc de munca in Romania anului 2019. Astfel ca doar 1 din 4 candidati de peste 45 ani isi gaseste un job, in cazul celor mai tineri situatia este mai buna, studiul aratand ca 1 la 3 candidati de pana in 45 de ani se angajeaza.

Mai mult, analiza arata ca 43% dintre persoanele din esantionul analizat au fost refuzate la cel putin un interviu in ultimul an, iar aproape jumatate dintre acestia (46%) nu au aflat motivul pentru care nu au obtinut jobul. Atunci cand angajatorii le dau un raspuns candidatilor care nu obtin jobul, le spun acestora ca au fost refuzati din cauza pretentiilor salariale prea mari sau motivele tin de supra-calificarea candidatilor pentru job sau de experienta prea mare in munca.

Sunt insa si romani care s-au bucurat de promovari la locul de munca, astfel ca datele cercetarii mai arata ca 56% din populatia activa a beneficiat de 1-3 avansari la job in ultimii 10 ani de munca.

Studiul a fost realizat pe un numar de 601 femei si barbati cu varsta intre 35-64 de ani cu media de varsta de 46.2 ani, persoane care pot fi potentiali candidati pe piata muncii. Cercetarea face parte din campania nationala "Angajez 45+", care combate discriminarea la angajare, pe criterii de varsta, a candidatilor seniori, si creeaza o punte de legatura intre acestia si angajatorii care se confrunta cu dificultati in a gestiona criza fortei de munca.

Retail jobs

In acelasi timp, 63% dintre angajatori apreciaza fluxtuatia populatiei active ca fiind mare sau foarte mare si arata ca 14% dintre angajati au parasit companiile in ulttimii ani.

Mai mult, aproape 3 din 4 angajatori (74%) afirma ca sustin integrarea in organizatie a populatiei active de seniori (45+), in timp ce doar 24% dintre angajati afirma ca organizatia sustine integrarea populatiei active de seniori (45+).

"Din punct de vedere al sustinerii populatiei active de peste 45 de ani exista o diferenta de perspectiva foarte frapanta. Astfel ca 74% dintre angajatori sustin ca au implementat masuri concrete pentru sustinerea si integrarea angajatilor de peste 45 de ani, in timp ce doar 24% dintre angajati au resimtit aceste masuri" precizat Flaviu Bobb, reprezentatul Ipsos.

Citeste si articolele: Experienta "bate" varsta? De ce merita sa angajezi persoane varstnice in companii si Studiu: Candidatii cu varste de peste 45 de ani isi gasesc cu mai multa dificultate un loc de munca fata de cei tineri

Citeste si:
Rata somajului este de 3,8%. Doar 350.000 de romani sunt someri
Rata somajului este de 3,8%....

Comunitatea GreatHRs a lansat recent Campania Nationala Angajez 45+, un manifest de combatere a crizei fortei de munca si a discriminarii pe criterii de varsta, la angajare.

Sursa foto: shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri