Chiar si atunci cand ai deja ceva experienta de mers la interviuri, acest proces nu devine mai usor sau mai putin stresant. Cu fiecare intalnire pentru un job nou vei cunoaste oameni noi, in fata carora va trebui sa faci o buna impresie si pe care sa ii convingi ca ai abilitatile si pregatirea necesare pentru functia disponibila. Interviurile devin si mai dificile atunci cand chiar iti doresti postul respectiv si cand ai investit timp si efort in a te pregati cat mai bine.

Iar pregatirea este un element-cheie, daca vrei sa ai succes si sa obtii jobul cu brio. Cu cat te simti mai confortabil vorbind despre experienta ta profesionala, te documentezi din timp cu privire la posibilele intrebari care iti vor fi adresate si iti formulezi niste raspunsuri orientative, cu atat te vei simti mai stapan pe situatie si mai sigur pe tine. Iata care sunt cei mai importanti factori care iti pot influenta succesul la un interviu:

Documenteaza-te cu privire la companie

Oricat de bine te-ai potrivi cu profilul cautat de o companie pentru un post, poti fi prins pe picior gresit in timpul interviului, daca nu te documentezi inainte despre firma respectiva. Multi recruiteri ii intreaba pe candidati ce stiu despre compania in care vor sa lucreze, iar un raspuns scurt, care sa arate ca ti-ai facut temele, poate fi cea mai buna solutie pentru a face o impresie buna. Nu este nevoie sa stii detalii minutioase sau cifra de afaceri a companiei. Cateva informatii recente sau detalii generale despre obiectul de activitate al firmei iti vor fi utile, in caz ca te vei gasi pus in fata unei asemenea intrebari.

Pregateste-ti din timp tinuta

Nu astepta pana in ultima clipa pentru a alege o tinuta pentru interviu, sa printezi o copie a CV-ului tau sau sa te asiguri ca ai la indemana o agenda si un pix. De multe ori, candidatii sunt anuntati de interviu cu o zi sau doua inainte, asa ca iti vei fi recunoscator ca nu ai stat sa alergi prin magazine in cautarea unei tinute potrivite. Nu ai cum sa dai gres cu un costum clasic sau o tinuta smart casual, in functie de cat de riguros este domeniul in care vrei sa lucrezi si eticheta vestimentara pe care o presupune. O tunsoare noua, un barbierit proaspat si un parfum bun completeaza intotdeauna armonios o tinuta eleganta.

Nu intarzia niciodata

Sa ajungi la timp la un interviu inseamna de fapt sa ajungi cu cinci-zece minute inainte. Daca mergi cu masina pana la sediul companiei, asigura-te ca iti iei o marja de timp suficient de mare pentru a parca autoturismul, a gasi cladirea, a obtine o legitimatie de acces de la receptie sau a contacta recruiterul pentru a-l anunta ca ai ajuns. De asemenea, iti poti aloca si cateva minute pentru a merge la toaleta si a-ti verifica tinuta, astfel incat sa intri la interviu sigur pe tine.

Comunica deschis cu recruiterul

Candidatii care reusesc sa comunice prietenos si deschis cu recruiterul si sa creeze o conexiune au sanse mult mai mari de a obtine jobul. Inainte de interviu, asigura-te ca stii numele persoanei cu care vei sta de vorba. Asculta-ti interlocutorul cu atentie, foloseste-i numele in conversatie si poarta cu el o discutie cat mai placuta. Oamenii au tendinta sa angajeze persoane cu care s-au inteles bine, intrucat acestea le dau impresia ca s-ar potrivi de minune in cultura organizationala a companiei, ca lucreaza bine in echipa si ca s-ar integra rapid in mediul de lucru.

Repeta-ti din timp raspunsurile

Majoritatea recruiterilor pun intrebari asemanatoare la un interviu, asa ca iti poti pregati din timp niste raspunsuri care sa te ajute sa structurezi mai usor informatiile pe care vrei sa le expui si sa pari mai increzator in fortele proprii, fara sa te balbai sau sa iti gasesti cu greu cuvintele. De asemenea, poti arunca inca o privire pe cerintele jobului la care ai aplicat, astfel incat sa vezi cum iti poti plia experienta profesionala pe atributele pe care compania le cauta la un candidat. Nu uita sa iti pregatesti si tu o lista cu trei-patru intrebari pe care le vei putea adresa recruiterului spre finalul interviului. Acestea arata interesul tau fata de companie, dar si dorinta de a intelege cat mai bine ce presupune pozitia respectiva si care sunt asteptarile celor din jur de la tine.

Sursa foto: energepic.com from Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri