"Eu" este cuvantul care trebuie sa lipseasca dintr-o echipa, la fel ca si egoismul. Liderii adevarati stiu ca nu trebuie sa dea dovada de egoism, sunt constienti ca fac parte dintr-o echipa si ii conduc pe ceilalti. Astfel, cei care dau importanta celorlalti folosesc mai putin cuvantul "eu", stiind insa cum sa isi mentina si autoritatea.

Iata cum iti dezvolti leadershipul

1. Folosesti cuvantul "eu" cat mai putin

Ideal este ca atunci cand poti sa inlocuiesti cu "noi" sau "noua". Arata-le oamenilor ca le recunosti importanta. Valoarea ta este data de valoarea pe care le-o dai altora.

Leadershipul este o strada cu doua sensuri, care se refera atat la lider, cat si la subalternilor. Cand folosesti cuvantul "eu", dai senzatia unei abordari de sus in jos, care poate fi perceputa negativ sau opresiv de ceilalti. Cuvinte precum "noi" sau "noua" le arata oamenilor ca ii iei in calcul atunci cand conduci echipa, scrie Forbes.

Citeste si:
Cum poate stilul de leadership sa modeleze angajamentul
Cum poate stilul de...

2. Eviti sa spui "eu cred" sau "eu consider"

Acestea sunt cateva cazuri particulare in care este bine sa il eviti pe "eu". Desi ai putea crede ca folosirea cuvantului "eu" va accentua puterea pe care o ai in companie, in realitate ar putea sa iti submineze autoritatea. Acelasi lucru se intampla cand folosesti propozitiile "eu cred" sau "eu consider". Asta pentru oricum tot ceea ce spui reprezinta ceea ce gandesti si indiferent ce cuvinte rostesti ele sunt ceea ce tu consideri. Nu trebuie sa mai accentuezi aceste lucururi.

Oamenii pun pret pe cei care au incredere in ideile lor, iar fraze de genul "eu cred" pot sa tradeze o lipsa de incredere. Cei care sunt siguri de sine nu atrag atentia asupra acestui lucru, doar isi exprima ceea ce cred, fara nicio introducere.

Asadar, liderii folosesc foarte rar cuvantul "eu" si sunt constienti ca rolul lor in companii este acela de a-i ghida pe ceilalti. Tot ei sunt cei care stiu ca trebuie sa actioneze si sa vorbeasca asa incat oamenii sa se increada in modul in care sunt ghidati.

Citeste si:
Leadership in zilele noastre: care sunt noile competente ale liderilor
Amalia Sterescu, despre...

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Gregoire Vigroux, TELUS: Romania, o piata matura pentru outsourcing
Setari Cookie-uri