Piata muncii se schimba intr-un ritm rapid, iar aceasta transformare nu va incetini nici in anii urmatori. Si joburile se transforma, iar angajatii trebuie sa tina pasul cu cerintele. Iata cateva calitati extrem de necesare in joburile viitorului, abilitati care isi vor aduce aportul la atingerea succesului la locul de munca, in 2030.

Adaptabilitate si colaborare

Adaptabilitatea va fi critica, deoarece angajatii fac o serie de schimbari in cariera de-a lungul parcursului profesional.

Pe de alta parte, colaborarea este din ce in ce mai importanta, deoarece abilitatile de lucru in echipa reprezinta o necesitate in secolul 21. De altfel, un studiu realizat de Harvard dezvaluie cat de important este sa iti alegi colegii de munca potriviti in succesul carierei proprii, scrie Fast Company.

Invatare continua

Citeste si:
Cum ne poate influenta cariera abilitatea de a vorbi in public
Abilitatea de a vorbi in...

Sa fii “student” intreaga viata va deveni vital in viitor, insa conteaza extrem de mult si ceea ce inveti. De exemplu, va fi important ca angajatii sa isi dezvolte competentele in domeniul cybersecuritatii. Sigur, nu toata lumea trebuie sa devina expert in aceasta zona insa cunostintele de baza legate de problemele de securitate vor fi esentiale in joburile viitorului.

Intelegerea implicatiilor tehnologiei in viata reala

Relatia dintre oameni și tehnologie va deveni din ce in ce mai complexa in timp, iar intelegerea modului in care tehnologia iti influenteaza viata si munca va fi o abilitate fundamentala.

De exemplu, in serviciile financiare vorbim de un asa-zis banking care nu se simte, care nu “atinge” in mod direct utilizatorul (n.red “frictionless banking”). Acest lucru inseamna de fapt ca banking-ul, sau serviciile de banking, se petrec constant in jurul utilizatorului/clientului, fara ca acesta sa realizeze.

Citeste si:
Manager: Recrutarea nu va putea fi niciodata automatiza complet
Manager Pfizer Romania:...

Astfel, pui mana pe o cutie de Cola in magazin. Magazinul va incerca sa iti ia din cont banii necesari pentru a o plati. Daca acum nu ai acei bani in cont, tot vei putea sa cumperi acea cutie de Cola. Ea va fi facturata automat luna viitoare [cand vei avea bani in cont, chiar daca pe moment nu realizezi efectiv ca acest lucru se intampla.

Accentul sa cada pe partea umana

In industrie se vorbeste adesea de calitatea de a fi “obsedat de client”, insa in viitor, pe piata muncii, se vor cauta angajatii care vor pune extrem de mult accent pe factorul uman, atunci cand isi indeplinesc sarcinile

Informatiile de mai sus au fost discutate in cadrul Forumului de la Davos.

Citeste si:
Dumitrescu, HTSS: Se face putin pentru stoparea crizei de specialisti
Dumitrescu, HTSS: Se face...

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Decalajul talentelor in IT, acoperit de un start-up din Ungaria
Setari Cookie-uri