Deficitul de candidati se adanceste in Romania, in contextul in care romanii pleaca in continuare peste hotare, iar populatia este tot mai imbatranita. Toate acestea lovesc puternic in piata de recrutare, iar angajatorii raman perioade lungi cu posturile neacoperite, fie ca este vorba de joburi entry level sau de specialisti. Cautam cele mai bune solutii pentru identificarea, atragerea si retentia angajatilor in cadrul conferintei HR 2.0 Inovatie in recrutare si retentie, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie.

"Fiind o agentie de recrutare, ne afecteaza deficitul pe fiecare industrie in parte. Sunt proiecte unde sunam 100 de candidati pentru a programa 10 interviuri si sustinem 3-4, pentru ca nu toti candidatii vin. Provocarea este sa gasim solutii creative si, cumva, si pe termen scurt pentru toate proiectele pe care le avem si sa ajungem la toti acei candidati la care nu au reusit sa ajunga angajatorii sau celelalte agentii", a declarat, pentru wall-street.ro, Cristina Savuica, Chief Happiness Officer in cadrul companiei de recrutare Lugera, care va fi speaker in cadrul conferintei HR 2.0 Inovatie in recrutare si retentie.

Ea arata ca, surprinzator, rolurile de juniori si specialisti sunt cele care se dovedesc a fi dificil de acoperit. In primul rand, pentru ca pozitiile vacante sunt numeroase si baza de candidati valorosi este din ce in ce mai redusa.

"In al doilea rand, fiind atat de multe oportunitati, candidatii au asteptari disproportionate fata de nivelul de pregatire/competentele avute. Pe zona de senori/ management identificarea candidatilor potriviti dureaza mai putin, procesele se extind avand in vedere durata mai mare de preaviz", a explicat Cristina Savuica.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

Si Roxana Pirvu, recruitment operations manager al diviziei Colorful.hr Leasing, dezvoltata de Romanian Software, companie care dezvolta si implementeaza solutii software in domeniul resurselor umane, declara ca deficitul de forta de munca este un fenomen global, care, din pacate, continua sa se extinda. Tot ea mai spune ca in Romania, pe fondul migratiei masive a populatiei apte de munca si a imbatranirii populatiei, criza de pe piata muncii a devenit acuta, riscand sa afecteze dezvoltarea economica a tarii.

"In industria software din Romania, deficitul de specialisti IT ajunge la circa 50.000 de persoane, potrivit unui studiu publicat recent. In prezent, sunt destul de multe companii care au dificultati in a angaja si a retine talentele", a explicat Roxana Pirvu.

Pirvu mai spune ca procesele de recrutare pe zona de angajati blue collar, atat pentru muncitori necalificati, cat si pentru cei calificati, sunt tot mai dificile.

Pe langa faptul ca fluctuatia de personal este foarte mare, aceasta zona este cea mai impactata de cei care prefera munca in strainatate. Procese de recrutare lungi sunt si pentru joburile sezoniere, precum si pentru specialistii in domenii tehnice (IT si ingineri).

Roxana Pirvu subliniaza ca in functie de cerintele jobului, perioada de recrutare poate sa difere de la cateva saptamani la cateva luni.

IT-ul si constructii, in mare dificultate la recrutari

Mihaela Vasile, HR BP- Professional Services Division in cadrul companiei Cegeka, sustine ca deficitul major de angajati in domeniul IT, este o problema des intalnita in majoritatea companiilor de profil.

"Se resimte destul de puternic, mai ales ca vorbim de o piata extrem de competitiva, iar uneori lipsa candidatilor ne impiedica sa acoperim in timp util nevoile clientilor si tocmai de aceea trebuie sa fim creativi pentru atragerea lor si ulterior in retinerea angajatilor pe proiecte", a declarat Mihaela Vasile, speaker al conferintei HR 2.0 Inovatie in recrutare si retentie.

Potrivit acesteia, cel mai mult dureaza sa gasesti profile de nisa sau experti.

"Insa, in acelasi timp. uneori dureaza destul de mult, inclusiv recrutarea unor profile de Senior Java sau .NET, mai ales cand se cere un profil bun - pe langa partea tehnica si abilitati bune de comunicare, business thinking etc (soft skills). Un alt caz in care dureaza mult sa recrutam candidati, ar fi si pentru proiecte care nu sunt neaparat interesante pentru programatori, de exemplu proiecte de mentenanta sau cele care folosesc tehnologii mai vechi, pentru ca sunt programatorii sunt interesati sa lucreze pe proiecte noi, de la zero sau cele care folosesc tehnologi noi", a detaliat aceasta.

Nici in constructii lucrurile nu stau mai bine. Andreea Ion, director de HR al Druckfarben Romania, cu activitati pe piata vopselurilor, arata ca domeniul in care activeaza este unul dintre cele mai afectate de deficitul fortei de munca.

"Cauzele ar fi explozia de proiecte, care nu poti fi livrate cu forta de munca care exista pe piata din Romania, salariile foarte mici pe care le castiga muncitorii in Romania in comparatie cu salariile din alte tari ale Europei - de aceea multi aleg sa paraseasca tara, precum si lipsa scolilor profesionale si de meserii. De asemenea, in acest domenii exista categorii de munca imprevizibile din punct de vedere al disciplinei muncii", a explicat Andreea Ion.

Wall-Street.ro organizeaza cea de-a 9-a editie a evenimentului HR 2.0, conferinta dedicata pietei muncii, in data de 20 februarie. Conferinta va aduce fata in fata specialisti de top din resurse umane, antreprenori, reprezentanti ai institutiilor de stat cu activitate in domeniu, consultanti si experti in domeniu, intr-o discutie dinamica.

Evenimentul wall-street.ro se va desfasura la Hotelul Sheraton, la sala Platinium.

In cadrul evenimentului, la care participarea este gratuita, se vor aborda teme de interes imediat, cum ar fi:

  • Provocarile departamentelor de HR
  • Inovare in recrutare si retentie
  • Corelarea asteptarilor de business cu realitatile pietei muncii
  • Ce isi doresc angajatii
  • “Importul” de angajati

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri