Studiile in afara granitelor Romaniei sunt tot mai populare in randul tinerilor romani, care isi doresc sa cunosca alte culturi, sa vada alte locuri, dar, in special, sa aiba o diploma "cu greutate". Nici oportunitatea de a se angaja intr-o tara straina nu le este indiferenta. wall-street.ro iti arata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a te inscrie la o facultate din afara tarii, precum si cele mai accesibile tari, din punct de vedere financiar.

Cei interesati sa plece la studii in strainatate trebuie sa stie ca primii pasi trebuie sa ii faca inca din primii ani de la liceu, cand ideal este sa se ia parte la cat mai multe activitati in afara scolii.

"Pentru tinerii care vor sa-si continue studiile in strainatate si nu doar pentru ei, este important ca pe tot parcursul anilor de liceu sa se implice in cat mai multe activitati (voluntariate, workshop-uri, cursuri, internship-uri). Ele sunt importante atat pentru dezvoltarea multilaterala, pentru testarea diferitelor domenii si activitati (pentru a-si da seama in ce domeniu se simt mai confortabili si potriviti), cat si pentru dosarul de admitere la universitate", a declarat pentru wall-street.ro Ana Maria Papp, manager departamentul universitati in strainatate in cadrul IntegralEdu.

Decizia universitatilor privind admiterea tine cont atat de rezultatele academice ale aplicantilor, cat si de activitatile de voluntariat/alte proiecte in care au fost implicati pe tot parcursul anilor de studiu.

Potrivit specialistului, un prim pas pentru tinerii dornici de o experienta internationala de studii ar fi sa inceapa sa se informeze din timp si recomandarea este sa apeleze la un consultant educational, care ii poate indruma in alegerea programului, a tarii, a universitatii si cu tot procesul de pregatire si admitere.

"Recomandarile se indreapta spre clasa a 11-a, ca fiind cel mai potrivit moment pentru asta. Consultantul ii va ghida apoi cu fiecare pas de facut, in functie de cerintele universitatilor si de procedurile specific fiecarei tari in parte", a precizat aceasta.

Tinerii trebuie sa stie ca alegerea unui program de studiu, a unei universitati sau a unei destinatii trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte importante. Astfel, specialistii recomanda ca tinerii sa isi urmeze pasiunea atunci cand aleg un domeniu de studiu, iar daca nu au identificat inca ce anume li se potriveste mai bine, pot face un test de orientare profesionala, care ii va ajuta in directia asta.

Ce aleg in general tinerii sa studieze

In ceea ce priveste domeniul de studiu, avand in vedere gradul mare de tehnologizare, multi absolventi aleg programe de studiu in domeniul IT, apoi Administrarea Afacerilor, Marketing, Hotel Management.

"Nu exista un domeniu recomandat, insa de obicei le recomandam copiilor ca in alegerea domeniului sa tina cont de un echilibru intre: atractia fata de domeniu, abilitatiile si gradul de cunoastere a domeniului, confortul financiar asigurat si gradul de sustenabilitate pentru viitor", a explicat Ana Maria Papp.

Ce variante ieftine au tinerii studenti

Tinerii, dar si parintii acestora, trebuie sa stie ca idiferent de destinatia educationala, exista diferite surse de finantare puse la dispozitie atat de catre universitati cat si de catre diverse organisme guvernamentale.

In Marea Britanie, cea mai populara destinatie de studiu, taxele de studiu se ridica la suma de 9250 lire sterline anual, dar exista un imprumut ce acopera acesta taxa de studiu, urmand ca tanarul absolvent sa inceapa rambursarea acestui imprumut doar dupa momentul absolvirii, dupa ce se angajeaza, si dupa ce depaseste in anumit prag de venit.

In Olanda taxa de studiu este de 2143 €/an, iar in primul an, studentii primesc o reducere de 50%, deci au taxa de doar 1071 €. Si aici studentii poate primi un imprumut, pe care il vor rambursa la doi ani din momentul absolvirii, existand o suma minima de plata de aproximativ 46 €/lunar.

Tarile Nordice – costuri 0

Franta – la universitatile de stat costurile variaza intre 184 si 610 euro/an

Germania – nu exista taxe de scolarizare la universitatile de stat, ci doar contributii semestriale care variaza intre 200 si 500 euro.

In ceea ce priveste universitatile, printre optiunile cele mai populare se regasesc universitatile moderne din UK precum: Middlesex University London, University of East London, Anglia Ruskin University, dar si universitatile din Olanda, care pun accentul pe pregatirea practica a studentilor – The Hague University of Applied Sciences, Fontys University, Hanze University of Applied Sciences.

In timp ce studentii care isi doresc sa urmeze cursuri artistice opteaza pentru destinatii precum Italia sau Spania, unde institutii precum Istituto Europeo di Design, Nuova Accademia di Belle Arti, Domus Academy, care le ofera experienta academica ce le permite sa fie competitivi pe piata muncii.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri