Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, considera ca formularul A1, pe care romanii trebuie sa il completeze pentru a putea fi detasati in strainatate, in vederea evitarii dublei impozitari, este prea "stufos". Astfel, angajatii romani pot pierde contractele instrainatate, stand sa alerge pe la institutii pentru a strange cel putin 18 documente necesare completarii.

"A1. Formularul de cosmar pentru oameni care vor sa munceasca. Romania, tara membra UE, pare ca face tot ceea ce este posibil ca viata unui angajat roman, detasat intr-o alta tara europeana, sa fie calvar. Le multumesc tuturor celor care mi-au scris pe aceasta tema si ii asigur ca, in curand, vor beneficia de servicii civilizate astfel incat sa poata merge linistiti sa munceasca oriunde au nevoie pentru perioada pe care o aleg", scrie ministrul de resort pe pagina de Facebook.

Pentru evitarea dublei impozitari, un roman detasat sa munceasca intr-o tara UE are nevoie de Certificatul A1. Trebuie sa il depuna cu 30 de zile inainte de plecare. Legea vorbeste de 25 de zile pentru procesare cerere, insa, in realitate, "e grav".

Iti recomandam sa citesti si Munca peste hotare. Tot ce trebuie sa stii cand ai in plan sa detasezi salariatii in alte tari

Ministrul Violeta Alexandru arata ca dosarul pentru a obtine acest formular A1 cu care se pleaca la munca este stufos si necesita nu mai putin de 18 documente pentru eliberarea lui. Unele persoane ajung sa apeleze la firme de intermediere sau chiar la avocati.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, gratuit aici.

"Nu am nimic cu business-urile din domeniu, dar nu pot tolera incompetenta statului care duce la astfel de situatii, ajungand sa devina totul o povara pentru oameni. Ma revolta sa vad ca tot persoana alearga, de exemplu, dupa: certificat constatator al societatii emis de Registrul Comertului, Certificat de atestare fiscala emis pentru societate de la ANAF, Declaratia 112 depusa de societate impreuna cu Anexa 1.1 si 1.2 la ANAF, in loc sa comunice institutiile intre ele. De ce? Pentru ca Statul isi bate joc de oameni, pentru ca nu s-a facut, efectiv, nimic, pentru ca institutiile publice sa interconecteze bazele de date si sa ii fie solicitantului mai usor", a adaugat Violeta Alexandru.

Ministrul explica faptul ca persoana alearga, efectiv, de la firma care il detaseaza la Registrul Comertului, la ANAF, la Casa teritoriala de Pensii (daca a mai completat anterior un asemenea formular) si se prezinta, umilit, la Casa Nationala de Pensii Publice pentru Formularul completat in baza celor minim 18 documente mentionate.

Mai mult, programul cu publicul de doar 3 ore (in mijlocul zilei), exclusiv 2 zile pe saptamana, "mi se pare aroganta suprema! Ratezi orele, ratezi sansa de a munci. Teoretic, poti trimite si prin email. La telefon greu se raspunde ca sa verifici primirea documentelor".

Ies eu la lumina si aici! Alaturi de Presedintele CNPP. Oricat de greu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri