Piața muncii din România se clatină, sub efectele răspândirii coronavirusului în țara noastră. Sunt companii, nu puține, care nu au niciun plan pentru a rezista în aceste momente de criză, nu au rezerve financiare și ajung să apeleze la metode abuzive de a ”scăpa” de angajați.

Încă din urmă cu două săptămâni companiile au anunțat primele efecte ale coronavirusului asupra activităților lor, iar în zilele care s-au scurs cuvintele care au caracterizat piața muncii au fost ”angajări înghețate” și ”șomaj tehnic”.

Sunt însă și situații în care lucurile stau chiar mai rău de atât, unde companiile care nu au un plan pentru astfel de momente de criză iau decizii abuzive, care îi pun pe angajați în situații dificile.

”În contextul actual, în plină criză la nivel mondial, putem constata faptul că, la nivelul organizațiilor, recesiunea economică din 2008 nu a lăsat lecții învățate. Constatăm după 12 ani că angajatorii încă nu au renunțat la concedieri prin telefon sau prin e-mail și nici la demisia sub metoda «hârtia semnată în alb»”, a declarat, pentru wall-street.ro, un consultant din piața muncii.

Asistăm în ultimele zile la o explozie de solicitări care încep cu fraza «trebuie să scap cât mai repede de angajați, care este soluția cea mai ieftină».

Acesta spune că, din păcate, impactul negativ este extrem de greu de cuantificat în realitate, astfel de practici având potențialul de a provoca distorsiuni la nivel social, într-un timp foarte scurt.

”Practic, în momentul în care companiile nu au un plan de criză (și implicit nicio rezervă de fonduri) au tendința de a apela la metode abuzive de încetare a contractelor de muncă, lăsând angajații fără pârghii legale de accedere la un pachet minimal de beneficii sociale (șomajul)”, a explicat consultantul.

La cele de mai sus se adaugă și faptul că, din păcate, mulți angajați nu au noțiuni juridice, astfel încât nu au capacitatea de a înțelege cu exactitate care sunt implicațiile în cazul semnării unor documente, ca de exemplu decizii de încetare a contractelor de muncă cu un articol care nu permite accesul la șomaj.

Mai mult, un alt context extrem de negativ, mai ales în situația actuală, este concediul fără plată. Pe lângă faptul că privează salariatul de la un venit minim de subzistență, acesta suspendă contractul de muncă și implicit contribuțiile la sistemul de asigurări de sanitate (devin neasigurați!).

”Marea majoritate a antreprenorilor din industriile afectate de criză coronavirusului iau acest opțiune că prima decizie de scădere a costurilor, fără să cântărească alte opțiuni. Recomand clienților întotdeauna un scenariu de criză și să își organizeze din timp un buget care să permită, în caz de necesitate, cel puțin o lună de preaviz legal de concediere, pentru fiecare angajat activ, tocmai pentru a preîntâmpina situații de genul acesta”, a scos în evidență acesta.

Fără să minimizăm impactul extrem de puternic asupra unor zone economice și necesitatea găsirii unor soluții rapide de diminuare a costurilor, în contextul scăderii drastice a veniturilor, antreprenorii TREBUIE să dea dovadă de empatie și să aibă capacitatea de a gestiona situațiile de genul acesta, încercând cel puțin să caute soluțiile optime astfel încât angajații să fie în măsură să își acopere nevoile de subzistență.

Iată câteva opțiuni pentru companii, corecte pentru angajați:

1.Încetarea contractelor celor care sunt în perioadă de probă art.31(3) Codul Muncii- încetare fără preaviz care dă dreptul persoanei să beneficieze de indemnizație de șomaj;
2.Reducerea normei de lucru și a salariului brut pentru companiile care au reduceri semnificative a veniturilor și a necesarului de personal Art 41 Codul Muncii;
3.Șomajul tehnic Art.52 alin (1) lit.c Codul Muncii în cazul companiilor care au un buget care să permită susținerea costurilor pentru o perioadă limitată;
4.Concediul medical pentru carantină acolo unde este cazul, se suportă de către angajator, însă acesta își recuperează integral sumele de la Bugetul de Stat prin Casă Națională de Asigurări de Sănătate;
5.Concedierea individuală sau colectivă după caz- Art.65(1) Codul Muncii cu un preaviz legal de 20 de zile- da dreptul angajaților la indemnizația de șomaj.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri