Eurodeputaţi români din cele mai importante trei grupuri politice din Parlamentul European nu cred că eventuale concedieri în sectorul bugetar din România în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 ar reprezenta o soluţie potrivită, dar sunt de acord că în rândul personalului de la stat este necesară o reformă, iar actuala situaţie oferă un prilej ca ea să înceapă să fie discutată.

Cristian Buşoi, din grupul Partidului Popular European (PPE), Victor Negrescu (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D) şi Ramona Strugariu (grupul Renew Europe) au participat miercuri la o discuţie online organizată de Biroul Parlamentului European în România referitoare la acţiunile Uniunii Europene şi rolul PE în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Una dintre întrebările la care au fost invitaţi să răspundă cei trei eurodeputaţi se referă la eventualitatea necesităţii unor concedieri masive în România în sectorul public, ca soluţie la criza economică generată de noul coronavirus.

Cristian Bușoi: Tot economia ar avea de suferit

Eurodeputatul Cristian Buşoi a reamintit că a existat o discuţie în spaţiul public, care a plecat de la guvern, dar nu referitoare la concedieri, ci la o reducere a activităţii care ar fi implicat o oarecare reducere a veniturilor bugetarilor în timpul stării de urgenţă.

"S-a renunţat, pentru că ieşim, se pare, în câteva săptămâni, în câteva zile, din starea de urgenţă. Şi pentru că, până la urmă, dacă ne uităm foarte atent, tot economia ar avea de suferit. Reducerea veniturilor sau concedierile masive în sectorul bugetar ar reduce puterea de cumpărare a românilor, ar crea probleme economice serioase unor familii, de asemenea ar reduce consumul şi ar contracta anumite sectoare economice", a spus Buşoi în cadrul webinarului organizat de Biroul PE în România.

"Soluţia este mai multă transparenţă, mai multă digitalizare, mai multă corectitudine şi toleranţă zero la acte de corupţie în administraţia publică centrală şi locală şi evident ca oamenii să-şi facă mai atent şi mai eficient treaba şi să aibă o atitudine mult mai bună şi mai corectă faţă de cetăţean. Pentru că în foarte multe instituţii publice există o anumită aroganţă sau nepăsare în relaţia cu cetăţeanul", a spus eurodeputatul PNL.

El a afirmat că nu ar spune că întreaga administraţie publică este supradimensionată, chiar dacă există anumite instituţii din zona administraţiei locale care se confruntă cu această problemă.

"Dar sunt instituţii, cum e Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, DSP-urile (Direcţiile de Sănătate Publică - n.r.) în perioada de pandemie, Casele de pensii, unde oamenii stau şi aşteaptă şi din lipsă de personal. De exemplu, concediile medicale la Casa de Sănătate din lipsă de personal nu pot fi procesate la timp, nu numai din lipsă de buget, pentru că acum problema bugetară s-a mai ameliorat. Deci ar trebui cumva redimensionat poate aparatul bugetar. Evident că avem nevoie de mai mulţi medici, mai multe asistente, mai multe infirmiere, profesorii sunt foarte importanţi", a mai spus Cristian Buşoi.

În concluzie, el vede mai degrabă "o regândire şi nu neapărat concedieri masive cel puţin pentru următoarele săptămâni, luni", pentru că acestea ar fi contraproductive şi "ar creşte şi mai mult tensiunea socială şi ar scădea economia".

Ramona Strugariu: Nu avem nevoie de concedieri colective la nivelul statului român

Ramona Strugariu, din grupul Renew Europe, a răspuns şi ea tranşant la această întrebare. "Nu avem nevoie de concedieri colective la nivelul statului român şi nu cred că ar trebui să se întâmple asta. Ceea ce ar trebui să se întâmple este o analiză foarte serioasă, criză sau nu, asupra eficienţei administraţiei publice în sensul de alocare a resurselor acolo unde este nevoie, în sensul de simplificare administrativă, la cel mai curat mod, luând în calcul şi transparenţă şi digitalizare şi ce presupune asta ca resursă umană", a declarat ea.

De asemenea, ea a precizat că România ar trebui să se gândească foarte serios dacă este necesar să menţină pensiile speciale.

"Avem nevoie să ne uităm foarte serios şi la pensiile speciale şi să ne întrebăm de ce le mai avem şi care este rolul lor în ansamblu, nu doar în perioadă de criză. Şi avem nevoie să prioritizăm performanţa ca să putem să avem răspunsuri eficiente în administraţie. Contextul de criză ne prilejuieşte această discuţie, dar cred că şi dincolo de criză trebuie să ne uităm foarte serios la aceste lucruri", a mai spus Ramona Strugariu.

Victor Negrescu: Sectorul public trebuie să fie puternic pentru a asigura lucrurile de care avem nevoie

La rândul său, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a afirmat că "sectorul public trebuie să fie puternic pentru a asigura lucrurile de care avem nevoie" deşi sugerează că nu există consens în privinţa politicilor aplicate.

"Acum avem nevoie de medici, dar acum câteva luni spuneam că le-a mărit PSD-ul salariile prea mult, acum avem nevoie de oameni la DSP, şi înainte spuneam că avem prea mulţi angajaţi în sectorul public. Cred că trebuie găsit un echilibru şi cred că într-adevăr sectorul public trebuie să treacă printr-un proces de reformă, inclusiv printr-o calificare adecvată şi pe bune a personalului din sectorul public, inclusiv în ceea ce înseamnă procesul de digitalizare", a spus Negrescu.

El a subliniat că şi românii din sectorul public trebuie să fie adaptaţi la noul context şi că acest lucru presupune un efort suplimentar, dar că "există resurse financiare, există programul operaţional Capital administrativ. Ar trebui să folosim aceste resurse europene disponibile, inclusiv în această perioadă".

Victor Negrescu a spus şi el că nu trebuie să existe pensii speciale pentru politicieni şi că trebuie ca celelalte pensii speciale să fie impozitate, măsură prevăzută de un proiect în lucru în Parlamentul României, dar şi că nu trebuie să existe "salarii nesimţite".

"Cred că trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi noi, cei din mediul politic. Eu cel puţin am decis ca o parte semnificativă din resursele pe care le am ca europarlamentar să le aloc către acţiuni sociale. (...) Trebuie într-adevăr să arătăm că şi cei din sectorul public sau aleşii participă la efortul comun pentru a trece peste această criză cât mai repede. Nu cred că ar trebui să punem povara pe sectorul privat, şi nici pe sectorul public, trebuie ca împreună că găsim soluţii pentru a ne reveni din această criză", a mai spus eurodeputatul din grupul S&D.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri