Lumea este într-o continuă schimbare. Fluctuațiile de pe piața muncii sunt întotdeauna în strânsă legătură cu dezvoltarea societății, tendințe și nevoi. Astfel că, există mai mulți factori care influențează forța de muncă.

În ultimele două decenii a fost vehiculată o idee conform căreia oamenii fără studii își găsesc mai greu joburi și nu sunt atât de valoroși societății. Însă, realitatea ne arată că situația este diferită. Un număr mare de absolvenți de studii universitare, cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, se află în șomaj pentru că nu reușesc să își găsească un loc de muncă, arată date recente date publicității de Eurostat. Pe de altă parte, cele mai numeroase locuri de muncă nu necesită studii superioare. Exemple în acest sens fiind în domeniul transporturilor, unde șoferii profesioniști nu au nevoie de studii superioare, sau în sectorul medical, unde la mare căutare sunt infirmierii.

De asemenea, societatea devine din ce în ce mai centrată pe tehnologie, motiv pentru care printre cele mai căutate joburi se numără cele din acest domeniu. Tehnologia a dus la dispariția multor locuri de muncă în fabricație, odată cu dezvoltarea roboticii și automatizării. Însă statisticile arată că, datorită avansului tehnologic au fost create mai multe locuri de muncă decât au fost distruse.

Iată care sunt joburile care vor fi la mare căutare în următorii ani:

Ingineri software și dezvoltatori

Dezvoltarea accentuată a tehnologiei dispozitivelor mici a dus la o creștere a ofertei de muncă pentru ingineri software și dezvoltatori. Cei care au cunoștințe în acest domeniu pot rezolva o gamă largă de probleme tehnologice, atât pentru clienți persoane fizice, cât și pentru mari companii.

Specialiști în știința datelor

Specialiștii în știința datelor, cunoscuți și sub numele de „unicorni“, au competențe în mai multe domenii, inclusiv statistică, informatică și mediul de afaceri, astfel încât să poată analiza datele colectate de pe web, smartphone sau din alte surse. Experții în acest domeniu extrag și interpretează datele furnizate de miliardele de clicuri de pe Internet. În următorii ani, această profesie va fi la mare căutare, mai ales datorită dezvoltării roboticii și automatizării.

Asistenți medicali

În ultimii ani, asistenții medicali au fost pioni importanți în sistemul sanitar mondial, mai ales datorită îmbătrânirii populației, ei reprezentând jumătate din personalul medical. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că planeta duce lipsă de aproape șase milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale. În întreaga lume, sunt aproape 28 de milioane de asistenți medicali profesioniști. Numărul acestora a crescut între 2014 și 2018, însă în continuare există un deficit, mai ales în țările sărace din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi America de Sud.

Tehnicieni de securitate și de servicii

O altă profesie care este la mare căutare în prezent este cea de tehnician de securitate. Acest job, pentru care studiile superioare nu sunt o cerință obligatorie, presupune instalarea sistemelor de securitate, a alarmelor de incendiu și a serviciilor de control a anumitor dispozitive. Pentru că atât marile companii, cât și oamenii de rând încearcă să găsească cele mai bune metode prin care să-și poată proteja afacerea sau locuința, această profesie va fi importantă și în următorii ani.

Terapeuți ocupaționali

Speranța de viață a crescut, mai ales în țările occidentale, motiv pentru care se înregistrează o nevoie crescândă de terapeuți ocupaționali. Rolul acestora este de a-i ajuta pe cei care nu mai pot menține funcții esențiale stilului de viață. De obicei, terapeuții ocupaționali au grijă de pacienții care au suferit leziuni traumatice, au afecțiuni ortopedice sau neurologice. Ei sunt responsabili de evaluarea și intervenția în scopul dezvoltării, recuperării sau menținerii activităților semnificative ale oamenilor.

Așadar, joburile care au legătură cu tehnologie și cu sistemul medical vor fi la mare căutare în următorii ani. Potrivit celor mai recente statistici, peste 19% din populația Europei are peste 65 de ani. De asemenea, speranța de viață continuă să crească și va ajunge, până în 2030, la 85 de ani. Astfel că, o populație îmbătrânită presupune noi locuri de muncă, mai ales în industria medicală.

Sursa foto: Photographee.eu/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri