Primul loc de muncă poate fi definitoriu pentru cariera unui tânăr absolvent. Deși, la nivel teoretic, poate bifa fără probleme cerințele postului la care aplică, lipsa experienței poate fi un minus în a-l convinge pe angajator că este candidatul pe care îl caută.

De aceea, interviul de angajare poate fi stresant pentru un tânăr aflat la început de drum. Emoțiile, lipsa experienței și ambiția de a avea primul job îi pot pune piedici în a obține ceea ce își dorește. Pregătirea înaintea interviului de angajare este, așadar, esențială. Ce răspunsuri sunt potrivite? Ce întrebări trebuie să adreseze? Care sunt detaliile care contează? Care este cel mai bun mod de prezentare a abilităților sale? Cum trebuie să se îmbrace corespunzător?

Înainte de interviu

Înaintea unui interviu de angajare, documentarea este necesară. Un candidat ar trebui să afle mai multe informații despre compania la care vrea să lucreze: de la modul de organizare, până la reușitele profesionale. De multe ori, paginile de pe rețelele sociale pot fi surse excelente de documentare.

De asemenea, ce presupune locul de muncă pentru care aplică este o altă informație pe care un candidat ar trebui să o stăpânească înainte de a se prezenta în fața angajatorului. Cu cât știe mai multe despre jobul respectiv, cu atât cresc șansele de a trece cu brio de interviul de angajare.

De regulă, la un interviu sunt câteva întrebări care îi sunt adresate candidatului. Răspunsurile pot influența procesul de angajare, de aceea pregătirea acestora nu trebuie neglijată de tinerii care vor să obțină primul job. Simularea unui interviu de angajare contribuie la dobândirea încrederii în forțele proprii și ajută la gestionarea emoțiilor.

Nu în ultimul rând, ținuta vestimentară contează. În acest sens, documentarea despre companie este de ajutor pentru a alege outfitul potrivit. Ținutele simple sunt, de regulă, cele care nu dau greș niciodată. Experiența prietenilor sau a familiei poate fi un real ajutor pentru ca un tânăr să facă cea mai bună alegere vestimentară.

În timpul interviului

Încrederea în abilitățile sale îl poate ajuta pe candidat să pară pregătit pentru postul pentru care a aplicat. Fără emoții, fără stres și cu onestitate. Astfel, ar trebui să decurgă conversațiile din timpul interviului. Totodată, limbajul corporal este important, de aceea o postură demnă, cu spatele drept și privirea înainte, arată încredere, o calitate pe care majoritatea angajatorilor o apreciază.

În timpul interviului, candidatul ar urma să afle care sunt cerințele companiei, ce posibilități de avansare oferă și care este salariul pe care îl poate plăti. De cele mai multe ori, angajatorii precizează care este salariul brut. În acest sens, pentru a nu avea surprize legate de remunerație, un candidat ar trebui să utilizeze un calculator de salariu brut si net, astfel încât să-și dea seama dacă la jobul respectiv va primi suma de bani pe care și-o dorește.

Totodată, în timpul interviului întrebările sunt binevenite. Un candidat ar trebui să afle, în minutele în care discută cu angajatorul, toate informațiile de care are nevoie pentru a-și face o idee mai clară despre cerințele postului. În cazul în care angajatorul nu oferă toate detaliile, este recomandat dialogul. Astfel, candidatul poate adresa întrebările la care răspunsurile sunt necesare.

Deși un interviu de angajare poate fi cauzator de stres, este un eveniment care se petrece cel puțin o dată în viața fiecărui om. Orice tânăr are șanse să obțină jobul dorit dacă are abilitățile necesare și este încrezător în forțele proprii. Și, pentru ca șansele să crească, este esențial să nu întârzie la întâlnire.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri