A trecut mai bine de șapte luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat că că epidemia de coronavirus este oficial pandemie. Boala COVID-19 a destabilizat numeroase sisteme sanitare de la nivel global, în timp ce lumea întreagă a fost nevoită să lucreze de acasă. Mulți au făcut o tranziție bruscă, dar care a adus cu sine și multe lecții, în timp ce alții se simt aproape captivi în propriile job-uri, cu mai puțin sprijin din partea angajatorilor.

Ce ne rezervă viitorul

În ciuda crizei sanitare, există totuși speranță pentru viitor. Pe fondul pandemiei de COVID-19, mulți lucrători consideră că va fi deschisă calea către un viitor mai bun. 62% dintre lucrătorii din SUA și 59% din Europa speră să inverseze cu totul trendurile și să se folosească de lecțiile dobândite în pandemie pentru pentru a putea ajunge la condiții de muncă mai bune în următorii ani, arată datele unui studiu realizat de HP, privind evoluția forței de muncă.

Siguranța locului de muncă rămâne o preocupare majoră pentru mai mult de o treime din angajații care lucrează la un birou, în timp ce temerile legate de posibile scăderi de salarii din următoarele luni s-au transformat în cea mai bună motivație pentru a crește propria performanța la locul de muncă, au mai constatat realizatorii studiului. Acest aspect se dovedește a fi parte din adaptarea la noua normalitate, scrie HRD.

Retail jobs

Însă, în timp ce majoritatea angajaților se simt susținuți de managerii lor, o parte din ei încă sunt de părere că le lipsesc resursele proprii și mecanismele pentru a reuși într-o lume dominată de lucru la distanță sau lucru de acasă.

Angajatorii trebuie să ofere în continuare instrumentele și instruirea potrivite pentru a se asigura că echipele lor reușesc într-un mediu volatil, mai arată studiul.

Una rece, una caldă

În timp ce doi din trei lucrători de birou consideră, în medie, că este important să înveți noi abilități pentru a rămâne competitiv, doi din cinci declară că compania lor a deprioritizat pregătirea datorită COVID-19.

Pe de altă parte, mai puțin de un sfert din angajați raportează că a primit îndrumări cu privire la următoarele:

  • Metode de lucru / colaborare într-o configurație de lucru de acasă
  • Cele mai bune practici de securitate a datelor în contextul muncii de acasă
  • Practici de lucru durabile ale muncii de acasă
  • Sprijin pentru inițiativele de incluziune și diversitate într-o configurație de lucru de acasă

În ciuda acestor eșecuri, angajații „își iau viitorul muncii în propriile mâini. „Au identificat învățarea și perfecționarea continuă drept cheia succesului lor și nu așteaptă ca angajatorii să le obțină”, au spus analiștii de la HP.

Citeste si:
Cum să creezi o atmosferă de încredere în cadrul echipei pe care o...
Cum să creezi o atmosferă de...

Majoritatea lucrătorilor (63% SUA, 57% Europa) învață cel puțin o nouă abilitate în pandemie.

Ce variante se întrevăd în viitor

Pentru că pandemia a scăzut sentimentul de siguranță a locului de muncă, acesta nu mai reprezintă un motiv pentru ca angajații să rămână mai mult într-un loc de muncă. Din acest motiv, mulți angajați iau în considerare și alte opțiuni de carieră. Mai mult, unul din trei salariați și-au manifestat interesul pentru a-și înființa propria afacere.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri