66% dintre angajatorii participanți la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că oferă angajaților beneficii extrasalariale. 29% spun că acestea nu au făcut sau nu mai fac de mult timp parte din planul de compensații, iar 5% au renunțat la beneficii în ultimul an, din cauza contextului economic nefavorabil.

Aproape jumătate dintre cei din urmă declară, în același timp, că situația nu se va schimba în 2021, iar 54% așteaptă să vadă mersul lucrurilor din următoarea perioadă înainte de a decide dacă le vor reintroduce sau nu.

Tichetul de masă, regele beneficiilor extrasalariale

Tichetele de masă rămân cel mai des oferite beneficii, lucru deloc surprinzător, în condițiile în care aproape 9 din 10 angajatori spun că le au incluse în pachetele extrasalariale. 55% dintre managerii de resurse umane participanți la sondaj au spus că oferă și abonamente la clinici medicale private, iar o treime au menționat, în aceeași listă, și decontarea transportului ori mașina de serviciu.

Sursa foto: captură video/YouTube

Foarte sus în top, dar ca o premieră a ultimilor ani, apare consilierea psihologică, pe care tot mai mulți angajatori încep să o bună la dispoziția angajaților, în special în acele companii în care se lucrează exclusiv sau preponderent de acasă de mai bine de un an. Training-urile și cursurile de dezvoltare personală continuă să fie incluse în bugetele anuale ale companiilor, urmate de abonamentele la sală, de asigurările private de sănătate, pensiile private facultative ori voucherele cadou în diverse magazine partenere.

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România

Cât cheltuie lunar angajatorii cu beneficiile extrasalariale

Cei mai mulți dintre angajatori, mai exact, 48% spun că valoarea pachetelor de beneficii pe care le oferă lunar fiecărui angajat este situată între 200 și 400 de lei. 13% alocă un buget cuprins între 100 și 200 de lei pe lună, 22% între 400 și 600 de lei, în timp ce 4,3% acordă beneficii lunare evaluate la mai mult de 1.000 de lei, lunar, pentru fiecare angajat.

”Dintre toate beneficiile pe care le primesc, angajații folosesc cel mai mult tichetele de masă, servicii medicale private și decontarea transportului. Deși spun că simt nevoia consilierii psihologice, încă nu sunt complet obișnuiți cu acest tip de serviciu. Îl consideră binevenit, dar încă își fac curaj să îl folosească.

Un alt beneficiu a cărui nevoie s-a făcut simțită anul acesta, dar pe care destul de puține companii îl oferă este bugetul pentru amenajarea biroului de acasă. Este ceea ce angajații, în special cei pentru care se va prelungi perioada de muncă de acasă, își doresc într-o măsură destul de mare”, mai spune Roxana Drăghici. Cu toate că pachetele de beneficii extrasalariale au suferit anul acesta o serie de modificări, managerii de resurse umane spun că ele nu par a cântări mai greu decât în trecut în ochii angajaților și nici nu devin criteriu departajare atunci când vine vorba de alegerea unei companii pentru care să se angajeze.

Sondajul a fost realizat in perioada februarie-martie 2021, pe un eșantion de 115 angajatori. Cei mai mulți reprezintă domenii precum vânzări, producție, call center, IT / software, asigurări, medicină sau construcții.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri