Raluca Turcan anunță că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a finalizat de analizat toate ocupațiile din Clasificarea Ocupațiilor din România(COR) și a clarificărilor existente.

”Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaționale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupațiilor din COR și a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupații se mențin în COR și care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupațiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ”grupă reziduală” și se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaționale”, explică Turcan prin intermediul unei postări pe Facebook.

Aceasta a anunțat faptul că printr-un alt proiect cu finanțare europeană, derulat cu mai multe instituții partenere printre care și Ministerul Educației, vor definitiva:

  • Un mecanism de anticipare a nevoii de competențe pe piața muncii, la nivel de politică publică;
  • Un mecanism de monitorizare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, din perspectiva cerințelor concrete ale pieței muncii;
  • Un mecanism integrat de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.

”De asemenea, în urma discuțiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanții platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forță de muncă la nivel național, structurată în funcție de anumite criterii”, precizează Turcan.

Turcan adaugă faptul că procesul a fost abordat împreună cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în cursul întâlnirii cu reprezentanții mediului universitar.

”Am discutat despre coerența dintre sistemul universitar, calificările forței de muncă și cerințele pieței muncii. Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au inclus mobilitatea structurală, flexibilitatea și corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupațiile naționale. Pentru ca toți specialiștii care ies de pe băncile universităților să își găsească ocupația în nomenclator, este esențial să actualizăm lista cu gândul la meseriile viitorului”, explică Turcan.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri