De multe ori nu ne gândim să punem sub semnul întrebării modurile fundamentale în care funcționează lumea. Vechimea acelor metode ne transmite inconștient că sunt cele potrivite.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, antreprenor și fondatorul TBF.

Însă multe dintre aceste lucruri au fost inventate într-o lume care, pur și simplu, nu mai există. Iar săptămâna normală de lucru (5 zile de muncă, 2 zile pauză) este unul dintre aceste lucruri.

În urmă cu 8 ani, când am implementat în prima companie românească săptămâna de lucru de 4 zile, mi-au spus că sunt nebun la cap. Că arunc banii pe fereastră. Mai ales că am ales să fac asta atunci când oamenii aveau de muncă mai mult decât puteau duce în 5 zile. Însă ceea ce s-a demonstrat în repetate rânduri este că avem aceleași rezultate (dacă nu mai mari) în 4 zile de muncă pe săptămână, decât în 5 zile.

Iar explicația este simplă. Munca pe care o facem azi este 90% mentală. Nu 90% fizică.

Retail jobs

Dacă punem cărămizi zi de zi… atunci 5 zile de muncă aduc mai multe rezultate decât 4 zile de muncă. Mai mult… corpul se reface complet în 2 zile de pauză.

Însă atunci când munca este mentală, lucrurile se schimbă radical. Încearcă acest sistem la tine în companie și măsoară productivitatea reală. Este foarte greu să dai greș.

Nu concediezi oamenii pentru că nu au reușit să realizeze ce și-au propus. Îi concediezi pentru că nu au făcut ce ținea de ei

Când unii antreprenori și manageri văd pentru prima dată sistemul meu de management, au impresia că eu concediez oamenii pentru orice obiectiv neatins.

Însă nu poate fi nimic mai departe de adevăr.

Citeste si:
De ce compania are nevoie de tine? O întrebare esențială înainte de...
De ce compania are nevoie de...

În cariera mea de antreprenor, nu am concediat niciodată o persoană pentru că nu și-a atins obiectivele. Dar am concediat extrem de multe persoane pentru că nu au făcut ce ținea de ele să încerce să îl atingă.

Nu voi pune niciodată unei persoane în cârcă faptul că nu a putut să dubleze vânzările. Sunt mult prea multe variabile, care nu stau în puterea ei. De la piață, la economie, la concurență… câteodată inclusiv vremea se pune împotrivă.

Însă… voi considera responsabilă orice persoană care nu a făcut ceea ce putea să facă. Economia nu te oprește să dai 40 de telefoane pe zi clienților. Piața nu te oprește să contactezi doi, trei experți să le ceri opinia. Vremea nu te oprește să citești trei cărți pentru a găsi o soluție.

Cele mai performante companii în care sunt implicat ating aproximativ 70% dintre obiectivele pe care și le stabilesc. Aproape fiecare manager are cel puțin un obiectiv pe care nu și-l atinge. Este normal! Asta este realitatea!

Citeste si:
Val de noi companii pe BVB, dar nu toate au îndeplinit visele de...
Val de noi companii pe BVB,...

Însă nu voi trece niciodată cu vederea faptul că nu ai făcut ceea ce a ținut de tine. De-aia te concediez! Nu pentru că nu ți-ai atins obiectivele.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Răzvan Căzănescu
Răzvan Căzănescu (fondatorul TBF) a fost implicat în sute de companii din postura de consultant, partener, investitor sau fondator. A dublat companii de milioane de euro în doar 3 luni și a dus startup-uri la peste un milion de euro în primul an de activitate. Nu este trainer sau speaker și nici nu pretinde să fie. Este antreprenor. A creat companii. A condus companii. A crescut companii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri