În cariera fiecărui om se aștern diverse provocări, fie că vorbim de un angajat la început de drum sau de un senior cu ani buni de experiență în spate. Este important să ai parte de o dezvoltare profesională de-a lungul întregii tale cariere pentru a reuși să îți atingi potențialul și pentru a ajunge profesionistul la care visai încă de când erai mic.

Indiferent de domeniul în care activezi, este imposibil să nu te lovești de diverse provocări care îți apar în cale. Nu trebuie pus semnul de egalitate între „consiliere în carieră” și ideea de a te da bătut, ci înseamnă să admiți că ai nevoie de ajutor în situații dificile cum ar fi pierderea locului de muncă sau imposibilitatea de a găsi unul nou. Vă propune să vedem împreună ce presupune consilierea în carieră și cum te poate ajuta în sine un consilier în carieră pentru a te dezvolta cât mai mult la nivel profesional.

Cum te poate ajuta consilierea în carieră

Un consilier în carieră nu îți oferă doar câteva sfaturi despre cum să fii mai bun la locul de muncă, ci te ajută să înțelegi contextul pieței muncii în care te afli, la acel moment, îți pune la dispoziție informații relevante cu privire la tendințele actuale și te ajută să-ți îndrepți atenția către cele mai bune oportunități.

consiliera in carieraFoto: Pixabay

Consilierea în carieră este un mod ideal prin care te poți cunoaște pe tine însuți, dar și o modalitate prin care îți poți redescoperi talentele și punctele tale forte. Totodată, pentru că adesea ne este dificil să conștientizăm punctele noastre mai puțin forte, discutând cu un specialist ajungem mai ușor să le remarcăm și, ulterior, să le corectăm.

Orientarea în carieră poate să ți-o ofere fie un specialist în resurse umane, fie un psiholog specializat în astfel de probleme, care va ști să te îndrume să faci singur cele mai bune alegeri pentru „sănătatea” ta profesională. Acesta te poate ajuta să-ți dai seama dacă te afli sau nu într-un job toxic, dacă ar fi necesar să faci o schimbare a locului de muncă sau chiar a domeniului de activitate, după caz.

Instrumente de carieră. Cum să afli la ce ești priceput și la ce nu

Există mai multe instrumente de carieră care te ajută să-ți cunoști punctele forte, dar și punctele slabe. Există o serie de teste și chestionare, de pildă prin care poți vedea care este tipul tău de personalitate, care sunt trasaturile tale de caracter, dar și care e profilul intereselor tale. Toate acestea te ajută să identifici care este jobul potrivit pentru tine.

1. MBTI (Myers Briggs Type Indicator)

MBTI (Myers Briggs Type Indicator) este un chestionar psihometric, foarte des folosit, ce măsoară modul în care percepem lumea și luăm deciziile. Există 16 tipologii existente, grupate astfel în funcție de modul în care se combină următorii indicatori: Introversie – Extraversie; Senzorialitate – Intuiție; Sentiment – Gândire; Judecată – Percepție.

Iată ce vei afla după realizarea acestui test, care va dura 12 minute:

  • Prezentarea generală a profilului tău
  • Punctele tale forte & slabe
  • Cum se manifestă tipologia ta în relațiile romantice; ca prieten; ca părinte; la locul de muncă
  • Direcții de carieră potrivite tipologiei tale

Poți face testul AICI.

2. Via Character Strengths Survey

Este un test psihometric (adică măsoară și cuantifică seturile de cunoștințe pe care un om le deține, aptitudinile, atitudinile, trăsăturile de personalitate, dar și aspectele educaționale) ce are rolul de a indentifica trăsăturile tale de caracter.

Rezultatul îți va indica un raport ce include 24 de trăsături. Completarea testului durează aproximativ 10-15 minute și poate parcurs chiar AICI.

3. Tipul tău de inteligență

Psihologul american Howard Gardner spunea că pentru că avem diferite tipuri de învățare, avem și mai multe tipuri de inteligență: lingvistică, matematică, muzicală, intrapersonală, interpersonală, vizuală/spațială, kinestezică, naturalistă.

Acest test pornește de la teoria lui Gardner, iar rezultatul îți va ordona cele opt tipuri de inteligență care îți vor ieși, în ordine descrescătoare. Pentru fiecare tip de inteligență sunt listate diverse exemple de cariere potrivite.

Testul poate fi realizat AICI.

4. Profilul intereselor tale

O*Net Interest Profiler este un tip de test ce are la bază teoria personalității profesionale a lui J. Holland, tot un psiholog american. Specialistul este de părere că noi, ca oameni, ne manifestăm interese și preferințe pentru lucrul cu oameni sau obiecte, idei sau fapte, în funcție de tipul nostru de personalitate: Realist; Investigativ; Artistic; Social; Întreprinzător; Convențional.

Poți realiza testul AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri