Vaccinarea angajaților la locul de muncă este unul din cele mai intens dezbătute subiecte ale acestor zile care se află pe masa decidenților politici străini, dar și pe buzele cetățenilor din alte țări. Italia, de pildă, este prima țară din Europa în care certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă. Dacă aruncăm o privire peste Ocean, marii giganți tech ca Google, Microsoft sau Facebook dar și publicații ca Washington Post, le-au solicitat angajaților încă din această vară să se vaccineze împotriva COVID-19. În mod evident, se naște întrebarea, firească de altfel: Va exista o astfel de măsură și în România?

A fi sau a nu fi vaccinat în România

Guvernul României a aprobat recent obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare (adică cel care atestă că o persoană fie s-a vaccinat, fie a trecut prin boala COVID-19, fie s-a testat) în localitățile și județele în care rata de incidență depășește coeficientul de 3 la mia de locuitori. Certificatul de vaccinare va deveni obligatoriu de prezentat în sălile de cinema, restaurante, cafenele, baruri, la nunți, spectacole, dar și în cluburi și în sălile de noroc.

Totodată, pe masa Executivului se află în acest moment o propunere venită din partea lui Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului ce arată că obligativitatea imunizării ar putea fi introdusă și pentru personalul din sectoarele esențiale de activitate, categorie în care sunt incluși și profesorii, polițiștii, pompierii sau jandarmii, pe fondul faptului că România se află într-un val patru mai agresiv, ce necesită adoptarea urgentă de noi măsuri.

În continuarea acestei declarații, Raed Arafat, șeful DSU a subliniat că acești angajați fie vor fi nevoiți să se vaccineze în mod obligatoriu, fie se vor testa obligatoriu, cel puțin o dată pe săptămână, dar pe cheltuială proprie.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor care va avea loc pe 21 octombrie 2021. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Impunerea vaccinării obligatorii de către privați. Mihaela Feodorof: „Nu cred că e sănătos nici măcar să induci”

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie”, după cum indicau informațiile oficiale venite din partea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră.

Dincolo de taberele antivacciniste și coronasceptice, vaccinurile autorizate de către organele abilitate reprezintă cea mai eficientă metodă de apărare împotriva coronavirusului. Pe acest lucru mizează și companiile din România, care speră în deplină tăcere ca angajații lor să se vaccineze în număr cât mai mare.

În cazul angajatorilor din mediul privat, situația este mai delicată pentru că managerii nu au nici măcar dreptul de a-și întreba angajații dacă s-au vaccinat sau nu, spune Mihaela Feodorof, Executive Coach and Business Consultant Performanceway, într-un dialog cu wall-street.ro.

Vaccinarea e o alegere personală. Lucrând în zona comportamentală, nu am cum să nu observ un comportament limitativ. Când tu îngrădești drepturile și impui ceva, acolo e manifestare limitativă. Din punct de vedere legal, nu ai voie să-l întrebi nici măcar dacă s-a vaccinat sau nu.

Mihaela Feodorof, Executive Coach and Business Consultant Performanceway

Specialistul explică faptul că angajatorii sunt obligați să adopte toate măsuri de ordin igienico-sanitar prin care să prevină, dar și să atenueze infecția cu COVID-19, la locul de muncă. Spațiile de lucru trebuie să fie aranjate în așa fel încât să asigure bunăstarea fizică și psihică a angajatului.

Citiți Companii care cer ca angajații să fie vaccinați

„Nu cred că e sănătos nici măcar să induci ideea. Nivelul de responsabilitate al managerului, din perspectiva muncii se regăsește și în responsabilitatea legată de viața lui. Dacă eu sunt un factor de risc pentru cei din jurul meu, angajatorul trebuie să mă ajute să conștientizez acest lucru și să îmi permită să îmi derulez munca în așa fel încât să diminuez acest factor de risc. Sunt atâtea formule în care deviem comportamental. Dacă eu nu am încredere în angajații mei și le impun, asta spune mult despre modul în care am creat comunitatea. Acest tip de activitate e departe de modul în care eu aș vrea să lucrez”, a mai precizat Mihaela Feodorof.

Până la ora redactării acestui material, doar 5.256.604 de români s-au vaccinat cu schema completă, potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), un procent de 32,8% din populație. În ciuda faptului că este una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene, România și-a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului mai repede și mai puternic decât vecinii săi mai bogați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri