Văzut de la orizont, 2022 nu arată ca un an optimist din perspectiva specialiștilor din piața muncii și a mediului de afaceri. Una din principalele concluzii ale evenimentului „Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor”, organizat de wall-street.ro, a fost că România se va afla din nou în postura de a nu reține talentele, și nu doar în companii, ci și în interiorul granițelor țării.

„Eu cred că economic vorbind, avem și `avantajul` de a fi între cinci și zece ani în spatele lumii civilizate (...) Mai sunt de părere că o să avem și valul cinci și valul șase pentru că nu facem nimic. Și dacă nu facem nimic, de fiecare dată se mai adaugă câte două luni de pandemie, matematic vorbind. Iar din perspectiva HR, cred că ne vom confrunta cu un alt exod al oamenilor calificați, scârbiți de ce se întâmplă în România și care nu au plecat din cauza pandemiei. Am avut ocazia să vorbesc cu câțiva oameni cu care vrem să facem business în străinătate, să încercam să facem export de inteligență românească. Cred că aș putea spune, după multă vreme, ca a fost un moment în care mi-a fost rușine de ce se întâmplă în țara mea, vorbind cu un străin. Și nu cred că sunt eu defect, cred că e un sentiment pe care mulți oameni educați îl au și cred că o să avem problema să ținem oamenii în țară, nu în companii”, a declarat Dan Berteanu, VP of Education la Bittnet Group.

Citește și: Reshaping HR | Bogdan Badea, eJobs România: Valul 4 încă nu s-a simțit în zona de recrutări. Numărul locurilor de muncă a crescut

„Cifrele din România sunt grele, ne dor și pe noi în resurse umane”

Și Elena Anghel, Chief Human Resources Officer FAN Courier spune că adevărata luptă din HR, în 2022, va fi aceea a reținerii talentelor, un proces ce se anunță a fi în continuare îngreunat de pandemia de COVID-19, care forțează companiile să-și deruleze activitatea în baza unui management de criză.

Elena Anghel FAN CourierFoto: UDR Ovidiu

Și eu văd anul ce urmează în România ca fiind unul dificil. Oamenii activi din țară văd oportunități în străinătate, văd țări care reintră în normal, văd țări în care se poate vorbi despre `înainte de pandemie` și `după pandemie`. Noi suntem încă în pandemie și încă ne doare într-adevăr, pe toți cei care am făcut pași să acordăm încredere medicinii mondiale, să ne vaccinăm, să facem tot ce ține de noi pentru a progresa. Cifrele din România sunt grele, ne dor și pe noi în resurse umane deoarece conștientizăm că în continuare va fi nevoie de noi pentru un management de criză, spre a fi alături de oameni în nesiguranță.

- Elena Anghel, Chief Human Resources Officer FAN Courier -

Specialistul de la FAN Courier arată că situația economică actuală se resimte și în frecvența cu care românii comandă online produse. „Nu se comandă atât de mult pe cât se crede”, mai spune Elena, iar oamenii sunt mai chibzuiți și preferă să dea o singură comandă pentru a nu plăti de mai multe ori transportul. Practic, un astfel de indicator denotă lipsă de încredere și arată totodată cum vremurile incerte au schimbat percepția românilor care nu se mai regăsesc în postura de a-și umple coșul de cumpărături, o practică des întâlnită la începutul pandemiei.

Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor” este un eveniment realizat de wall-street.ro și sponsorizat de Lugera-The People Republic, Mondelēz România și Nespresso.

Sursa foto: UDR Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri