Primul loc de muncă reprezintă o etapă foarte importantă din viața oricărui om. Este momentul care marchează intrarea în câmpul muncii presărată cel mai adesea cu entuziasm și multe curiozități. Primul salariu îți poate aduce independența financiară mult visată, însă doar dacă vei ști de la început cum să negociezi suma pe care o primești. Cel mai important, înainte de a accepta o ofertă, la primul loc de muncă, este să evaluezi exact ce îți promite compania în raport cu ce poți tu să oferi și abia apoi să-ți negociezi salariul.

De ce oamenii sunt tentați să nu-și negocieze salariul

Negocierea salariului poate fi problematică la început pentru oricine, mai ales la primul loc de muncă pentru că nu există o experiență anterioară pe care să te bazezi și din care să înveți. Însă există un început pentru toate.

Deși cei mai mulți candidați care vin la un interviu de angajare nu se arată dornici să negocieze salariul, un studiu de la CareerBuilder indică faptul că managerii sunt deschiși în a negocia salariul pe care îl oferă celor care vin la interviu. Mai mult, peste jumătate (53%) dintre angajatori se arată dispuși să negocieze salariile și pentru cei care se află la primul job. Pentru multe companii, acest aspect este inclus în strategia lor și asta pentru că pornesc de la salarii mai mici pentru ca ulterior acesta să poate fi negociat spre mai mult, potrivit CNBC.

negociere salariuSursa foto: Shutterstock

Și câștigurile din aceste negocieri pot fi uriașe. În unele cazuri, cu 11-20% mai mari, potrivit Jobvite’s Job Seeker Nation Study.

Mai mult de jumătate (51%) dintre angajații care nu negociază nu reușesc să facă acest lucru pentru că nu se simt confortabil să ceară mai mulți bani, potrivit CareerBuilder. Aproape jumătate au spus că se datorează faptului că le era teamă că angajatorul va retrage oferta. Mai mult de o treime au spus că a fost pentru că nu au vrut să pară lacomi. Dar cum poți negocia un salariu chiar și de la primul loc de muncă, fără să pari neprofesionist?

Citește și: De ce femeile negociază mai puțin salariul. Ce greșeli trebuie să evite

Exemple de negociere a salariului. Cum să arăți cât valorezi, chiar de la primul loc de muncă

„Întotdeauna negociezi o ofertă de muncă. Ofertele de muncă sunt dinamice. Te-au ales pentru că ai fost cea mai bună persoană pentru poziția respectivă și ai foarte multă valoare”, a spus Liza Babin, o tânără de 23 de ani care lucrează în divertisment și și-a negociat salariul pentru primele două locuri de muncă.

Ea recomandă să nu accepți niciodată o ofertă pe loc și să îți iei ceva timp pentru a cerceta piața și pentru a vedea nivelul salarial pe care piața îl oferă pentru respectiva poziție pe care candidezi. Odată ce știi ce dorești să obții de la negociere și odată ce te-ai documentat temeinic, alege să discuți oferta cu „foarte mare calm”.

Kate Dixon, specialist în negocieri și autoare a cărții „Pay Up: Unlocking Insider Secrets of Salary Negotiation”, le spune clienților săi să ajungă o negociere salarială pe care ea o numește ca fiind colaborativă. Identificarea unei creșteri salariale în acest fel menține ambele părți în aceeași echipă.

Ea a sugerat candidaților care vin la un interviu de angajare să își seteze anumite argumente pentru a ajunge la o creștere a salariului. De pildă, specialistul sugerează candidaților să formuleze întrebarea în acest fel: „Conform cercetărilor mele, locurile de muncă pentru această poziție sunt plătite între X și Y pe piață, ceea ce mă plasează la un nivelul superior din punct de vedere salarial. Cât de mult ne putem apropia de aceste sume?”

Această abordare arată că ești foarte documentat, că ai analizat piața și că ai pus pe masă opțiuni pentru a duce la bun sfârșit această negociere a salariului. În acest mod, dacă vei fi angajat, vei avea un plus de la bun început în relația cu angajatorul tău, care va sesiza faptul că ai o putere de negociere crescută.

Totuși, există și alte opțiuni prin care poți negocia o mărire salarială, încă de la primul job.

Peter Cappelli, profesor și director al Centrului de Resurse Umane de la Wharton School of Business, a spus că o altă strategie este de a solicita plăți unice, cum ar fi anumite bonusuri care să te ajute să îți acoperi cheltuielile. Acest lucru îți poate aduce mai multe avantaje dacă ar fi să comparăm cu o creștere a salariului recurent.

Căută lucruri care crezi că un angajator ar putea să ți le ofere mai ușor și lucruri care sunt valoroase pentru tine”, a spus Cappelli. Poți negocia aici anumite pachete de beneficii cum ar fi asigurări medicale sau anumite facilități care în final să te ajute financiar să te descurci în viitor, în eventualitatea unor evenimente neprevăzute, a mai precizat acesta.

Vezi și: Studiu: 32% dintre angajații români sunt nemulțumiți de salariul pe care îl câștigă

Cum să te pregătești pentru o negociere

O parte importantă a procesului de negociere este pregătirea și documentarea. O solicitare rezonabilă a unui salariu mai mare, care să fie în acord cu piața îi arată angajatorului că ți-ai făcut temele și că știi cât valorezi în raport cu piața.

negociere salariu la primul loc de muncaSursa foto: Shutterstock

„Ai nevoie de un motiv pentru a cere mai mulți bani. Să ajungi să spui doar `Vreau mai mult`, nu este suficient și te va pune într-o lumină proastă”, a mai precizat Peter Cappelli, profesor și director al Centrului de Resurse Umane de la Wharton School of Business.

Negocierea salariului. Ce riscuri există

Pentru mulți tineri aflați la început de drum, o negociere a salariului pentru primul loc de muncă vine, cred ei, cu riscul ca angajatorul să retragă cu totul oferta de angajare. Cu toate acestea, această teamă nu este în totalitate reală pentru că, spun experții din HR, riscul este doar ca respectiva companie să zică „nu” doar pentru ace mărire salarială, nu și intenției de a te angaja.

„Nu am văzut niciodată ca un angajator să nu-și mai dorească să angajeze respectiva persoană doar pentru că a negociat o mărire salarială (...) Un lucru psihologic foarte important de care trebuie să treci este intenția de a nu-i confrunta sau contrazice pe angajatori, din teama că vor retrage cu totul oferta. Dar pur și simplu nu se întâmplă așa... În cel mai rău caz vei oferta inițială înapoi”, a mai precizat Kate Dixon, specialist în negocieri.

Cu toate acestea, Dixon a avertizat că încercarea de a împinge pe cineva dincolo de „ofertă cea mai bună și oferta finală” poate duce la frustrare din partea potențialilor angajatori. A cere mai multe odată ce linia a fost clar trasată este singura negociere care poate fi considerată o „propunere riscantă”.

Ea recomandă abordarea unei negocieri cu recunoștință și entuziasm pentru oferta de a stabili negocierea într-un mod pozitiv. Gândirea la negociere mai degrabă ca la o colaborare decât la o competiție va duce la o conversație productivă și nu la o situație agresivă.

Negocierea salariului arată recunoașterea valorii tale

Cei mai mulți oameni urăsc să-și negocieze salariile. Mai mult de jumătate (56%) dintre lucrători nu negociază atunci când li se oferă o ofertă de muncă, potrivit CareerBuilder. Însă ce trebuie ei să înțeleagă este că a negocia un salariu înseamnă a arătat de la bun început care este valoarea ta, indiferent dacă ești la primul job sau nu.

„Chiar dacă, în final, există și posibilitatea să nu primești acea mărire salarială, faptul că ai negociat arată cine ești ca angajat. E un mod de a le arăta angajatorilor că te susții pe tine însuți/ însăți și că îți înțelegi valoarea”, a spus Dixon.

Pentru femei, mai ales, negocierea salariului chiar de la primul job este un element extrem de important, mai ales în contextul în care în 63% din cazuri, bărbaților li s-au oferit salarii mai mari decât femeilor pentru același loc de muncă. Doar 7% dintre femei încearcă chiar să-și negocieze primul salariu, în timp ce 57% dintre bărbați o fac, potrivit unui studiu realizat de profesorul de la Universitatea Carnegie Mellon, Linda Babcock, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri