Statisticile arată că 60% dintre femei nu au negociat niciodată cu șeful lor pentru o mărire de salariu, aceasta fiind una din cele mai mari greșeli din carieră pe care le poate face cineva. În general, de-a lungul carierei, măririle salariale cele mai consistente vin după ce pleci de la o companie și te angajezi la alta. Însă, poți obține măriri de salariul și dacă eviți anumite greșeli, pe care adesea le fac femeile. Să luăm un exemplu concret.

Jennifer, un director de marketing în vârstă de 58 de ani, știa că este foarte prost plătită. Așa că ea a întrebat: „Nu știu cum să negociez salariul. Nu am mai făcut-o până acum, dar știu că sunt atât de prost plătită încât vreau să încerc. Ce anume ar trebui să fac și să spun?”

Povestea a avut un final fericit pentru că ea a învățat cum să gestioneze negocierile în mod eficient și, ca rezultat, a acceptat creștere cu 40.000 de dolari peste salariul ei actual.

Un alt exemplu este și Mary, un director de HR în vârstă de 59 de ani, rămasă șomeră și care se afla în postura de a-și căuta un nou loc de muncă. În timpul unui interviu de angajare, potențialul angajator a întrebat care este salariul ei actual, iar ea le-a spus.

O săptămână mai târziu, compania a sunat și i-a spus că o angajează, însă pe aceeași bani obținuți la locul de muncă anterior. Mary a acceptat însă și-a dat seama ulterior că dacă ar fi negociat de la început salariul, ar fi obținut în mod cert o sumă mai mare. Dezvăluindu-și salariul actual, Mary și-a pierdut toată puterea de negociere.

Prin urmare, negocierea salariului încă de la început are un impact major asupra viitorului tău ca angajat, indiferent de poziția pe care o ocupi. Toate sporurile și bonusurile viitoare se bazează pe salariul inițial și poate dura ani ca o femeie să ajungă din urmă un bărbat, doar pentru că nu a negociat efectiv salariul de la bun început.

Citește și: Bogdan Badea, eJobs: Salariile sunt un subiect tabu și nu ar trebui să fie

De ce femeile nu negociază?

Cele mai multe femei se tem pur și simplu. Se tem că angajatorul ar renunța la ele și că le-a concedia. Cu toate acestea, specialiștii din HR spun că nu se întâmplă niciodată acest lucru. Multe femei nu au încredere că pot obține mai mult, ceea ce le face să accepte din start salariul oferit deja de angajator.

negociere salariu femeiFoto: Unsplash

Bărbații și femeile negociază diferit

Potrivit Biroului de Recensământ din SUA, femeile câștigă 82% din ceea ce fac bărbații, deși îndeplinesc aceeași muncă. Există mai multe motive pentru care femeile câștigă mai puțin, iar unul dintre ele este că majoritatea femeilor nu încearcă niciodată să-și negocieze salariul atunci când li se oferă un nou loc de muncă.

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații și pentru că nu-și negociază atât de des salariul.

Citește și: HR Talks | Transparentizarea salariilor, o măsură bună și pentru România?

Ce greșeli trebuie să evite femeile atunci când își negociază salariul

  • Regula numărul 1: Nu spune niciodată la interviul de angajare care e salariul tău actual.
  • Regula numărul 2: Respectă regula numărul 1!

Ce poți face, în schimb, atunci când ești întrebată care este salariul tău actual este să revii la întrebarea „Cât puteți să îmi oferiți la această companie, pe această poziție?”. Ce mai ajută este să afli concret cât valorează abilitățile tale și să faci câteva cercetări cu privire la cât ar trebui să fii plătit pentru anii de experiență, educație și orice pregătire specială pe care o ai.

După ce ți se face o ofertă, dacă este prea mică poți spune „Sunt interesată de poziție. Am fost puțin dezamăgită că oferta a fost mai mică decât mă așteptam, mai ales că am această experiență sau aceste abilități”.

În final, trebuie să pornești la negocieri cu un lucru clar în minte: dacă nu întrebi, nu vei primi.

Sursa: Forbes.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri