Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România, deține în prezent două fabrici de medicamente în București pentru care caută în permanență angajați pentru a susține creșterea companiei.

Pe durata pandemiei, cele două fabrici au lucrat la capacitate maximă, într-un mod intensiv. Cererea de medicamente, mai ales pentru cele care sunt utilizate în tratamentul simptomatic al Covid-19, a crescut, iar angajații au lucrat în mai multe schimburi pentru a face față cererilor din piață. Compania însă angajează permanent atât pentru diviziile comercială, cât și pentru cea industrială, dar și pentru cea globală, unde aproximativ 70 de români lucrează în poziții internaționale, cu rol în proiecte care impactează mai multe țări din Europa și nu numai.

Zentiva, care are un istoric de cultură multigenerațională, reunind un spectru complet de vârste în rândul angajaților, încurajează în mod deschis tinerele talente să se alăture producției de medicamente încercând să-i atragă direct de la liceu sau facultate prin programe de internship, precum și persoane cu experiență în muncă care au trecut de prima tinerețe și care, din această cauză, au de regulă probleme în găsirea unui loc de muncă.

„Avem două fabrici de medicamente în România, ambele la București, Labormed alăturându-se Zentiva după ce grupul a achiziționat la nivel internațional operațiunile companiei Alvogen. Este o investiție importantă pe care Zentiva a făcut-o pentru această piață și un angajament serios pentru România (...) Suntem conștienți de problema generală din România legată de forța de muncă, dar vom fi insistenți în a atrage angajații de care avem nevoie, în condițiile în care avem o responsabilitate uriașă pentru pacienți. Pentru a ne îndeplini misiunea trebuie să ne extindem, inclusiv prin noi oameni,” a declarat Margareta Tănase, care conduce operațiunile de producție ale Grupului Zentiva în România.

Margareta Tănase lucrează de 35 de ani în compania ale cărei începuturi se regăsesc în 1962, când a fost fondată Uzina de Medicamente București. Denumită ulterior Sicomed, privatizată, dezvoltată și retehnologizată în valuri succesive de investitori, fabrica Zentiva produce medicamente pe același amplasament și nu și-a încetat operațiunile nicio zi.

Astăzi fabrica Zentiva și unitatea de producție Labormed, situată la câteva sute de metri distanță pe Bd. Pallady, și împreună cu Solacium, toate parte a grupului Zentiva din România, furnizează pieței 71 de milioane de cutii de medicamente, mai mult decât orice altă companie de medicamente din țară (Cegedim, vânzări MAT 2020 – T3 2021). Deși există planuri de a produce și mai mult, iar investițiile în echipamente au loc anual, situația de pe piața muncii face dificilă misiunea companiei.

„Încercăm să fim creativi și pragmatici în același timp, pentru a acoperi nevoile pe care le avem în principal pentru pozițiile din operațiunile industriale, de producție. Soluțiile se regăsesc parțial și în modul nostru de a fi, în cultura companiei. Întotdeauna Zentiva a fost o companie a generațiilor. Avem colegi care ne-au fost alături zeci de ani, ies la pensie din Zentiva, avem chiar câte două generații ale aceleiași familii. Am avut mai totdeauna un echilibru sănătos, pe care vrem să îl păstrăm. De aceea avem un mesaj clar că oamenii foarte tineri la începutul carierei și oamenii cu experiență aflați la sfârșitul carierei își pot găsi locul la Zentiva alături de toate celelalte categorii de vârstă,” a adăugat Tănase.

“Explorăm diverse modele prin care să mergem în licee să recrutăm de acolo, devreme, pe viitorii specialiști care să producă medicamentele de care toți vom avea nevoie la un moment dat. Trebuie să începem acum să pregătim tehnicienii calificați pentru mâine și le transmitem nu doar abilitățile necesare, ci și responsabilitatea de a face parte dintr-un sistem care contribuie la sănătatea celorlalți. Este vorba de a la insufla o mândrie a propriei valorizări, într-o industrie cu o misiune onorabilă. Zentiva a fost mereu o școală a industriei de medicamente”.

Margareta Tănase atrage atenția că eforturile de a îndrepta tinerii către producția de medicamente nu pot fi un efort singular și unilateral. În lipsa unor politici coerente și eficiente din partea autorităților pentru a reconstrui școlile profesionale, producătorii de medicamente trebuie să își unească eforturile și să definească împreună un plan pentru învățământul profesional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri