Care sunt cele mai greu de acoperit joburi în industria metalurgică

Primul trimestru al acestui an s-a încheiat pentru multe dintre companii sub semnul deficitului de personal. Este și exemplul Tenaris, unul dintre cei mai mari jucători din industria siderurgică din România, specializat în producția de tuburi și țevi. Compania și-a crescut considerabil volumele, ceea ce face ca lipsa de oameni calificați o provocare majoră.

„Piața e una dificilă, noi la Tenaris am avut un proces bine pus la punct, ne bazăm pe studii, pe instrumente care sunt validate și avem un punct și o referință pe partea aceasta. Avem poziții deschise aproape tot timpul și ne dorim să găsim în special tineri pe care să îi ghidăm și să ii formăm. Avem o adevărata provocare cu tinerele talente. Dar căutam desigur și persoane cu experiență”, a declarat Laura Mihai, Talent Attraction, Development &Training Tenaris.

Tenaris urmează să angajeze alte 80 de persoane noi în fabrică, unde caută, cu precădere operatori mecanici și electricieni. Pentru personalul TESA (angajații din domeniile Tehnic, Economic și Socio-Administrativ), producătorul de țevi și tuburi are poziții deschise pentru ingineri electrici, ingineri mecanici, metalurgi, precum și IT-iști, oameni de vânzări, HR-i, specialiști în departamentele de calitate și oameni cu experiență pe partea de business coordination.

Pe partea de birouri și aici se resimte un bazin mai redus de talente în țara noastră. Pentru noi e mai provocator în ultima perioada să găsim profile tehnice, în special zona de inginerie electrică, metalurgie, sunt din ce în ce mai puține profile. Și zona de IT, unde e un punct destul de „hot” pe piață și atunci profilele de IT devin o provocare.

Retail jobs

Laura Mihai, Talent Attraction, Development & Training Tenaris (foto)

Laura Mihai, Talent Attraction, Development &Training Tenaris

Mai mult, sunt așteptați și studenții pentru a urma programe de internship în cadrul companiei, prin intermediul Tenaris University, o facilitate pentru dezvoltarea profesională a angajaților, deschisă în 2015, în urma unei investiții de 14 milioane de dolari. 45 de studenți vor fi recrutați în programe de internship, în această vară.

Pentru Generația Z, ce știm noi că ei caută este partea de tehnologii noi cu care lucrăm. Focusul pe care îl avem pe partea această de inovare, simplificare și digitalizare e interesantă pentru ei și își pot aduce aportul (...) Apreciem la un candidat flexibilitatea și adaptabilitatea și curiozitatea de a învăța. Dacă aceasta există, construim mai departe și lucrăm la competențele care mai sunt necesare”, a mai explicat Laura Mihai, în cadrul emisiunii.

Laura Mihai, Talent Attraction, Development Tenaris

Citește și: HR Dr. Leahu: Generațiile noi de medici au avut mai puține ocazii să practice

Într-o piață a muncii extrem de competitivă și cu români care pleacă tot mai mult să lucreze peste hotare, specialistul de la Tenaris susține că beneficiile extrasalariale sunt cele care fac diferența într-o lume care se bate constant pe talente. Grupul a introdus o platformă de beneficii flexibile încă de acum doi ani, prin care angajații își pot alege singuri beneficiile pe care le doresc, din cele puse la dispoziție de companie.

„Fiecare angajat alege ce își dorește. Beneficiile de sănătate, sport sunt foarte accesate, mai ales acum după pandemie. Interes vedem și pe beneficiile culturale sau cele de experiență împreuna cu familia sau cei dragi (...) Mai avem și pachete speciale pentru susținerea viitorilor părinți, atât înainte, cât și după nașterea copilului. Și acestea sunt apreciate, așa că vom continua să le optimizăm”, a mai precizat reprezentantul Tenaris.

Tenaris Silcotub, parte a grupului Tenaris, cel mai mare producător din lume de conducte pentru forajul petrolier, a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de aproape 1,7 miliarde de lei și cu un profit net de 128,4 milioane de lei. În prezent compania are 2.000 de angajați care care lucrează în fabrica de țevi din Zalău, în oțelăria din Călărași, în fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, în centrele de servicii din Ploiești și Cluj-Napoca, dar și în centrul de colectare a fierului vechi din Popești Leordeni. Compania mai deține, de asemenea și birouri comerciale în București.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Shutterstock