În mod paradoxal, deși România se confruntă cu o criză de personal, bătălia pentru talente se dă, de cele mai multe ori, doar pe anumite segmente de vârstă. În ochii multor companii, candidatul ideal ar trebui să nu fie cel aflat la început de carieră pentru că nu are experiență și trebuie să stai să-l înveți de toate, dar nici cel trecut de 45 de ani pentru că nu știe atât de bine să manevreze un PC sau să vorbească fluent într-o limbă străină. Deosebirea, excluderea, restricţia sau preferinţa pe bază de vârstă (aspecte de altfel interzise în Codul Muncii) restrâng și mai mult pepiniera de candidați.

Lipsa de experiență, corelată deseori cu refuzul de a primi mai puțini bani la început de carieră, creează goluri între candidații tineri și angajatori. Când ești la primul job, recrutorii și managerii te întreabă la interviu ce știi să faci și ce experiență ai, situație ce generează veșnica spirală: cum să capeți experiență dacă nu te angajează nimeni?

„E o problemă clasică: ce angajezi, experiență sau potențial? Aici trebuie să ne uităm la viitor din mai multe perspective. Oamenii sunt definiți nu doar de ce au făcut, ci mai ales de ce vor deveni. Suntem definiți de viitorul nostru poate într-o mai mare măsură decât de trecutul nostru”, a declarat Sorin Faur, specialist HR și fondator Academia de HR, în cadrul conferinței HR 2.0 – Preparing for the Future of Work, organizată de wall-street.ro.

În multe domenii, integrarea tinerilor în piața muncii se face încă cu greutate, iar dorința lor de a învăța lucruri noi și de a se alătura unui colectiv nou nu primează în fața nevoii unei companii de a selecta rapid un candidat cu experiență, pentru care nu trebuie să depună timp și resurse suplimentare pentru a-l forma.

Trebuie să fim deschiși la capitolul „ce ești dispus să înveți decât ce știi deja”. Aici, generația tânără, dacă arată deschidere, vine cu acest handicap, al lipsei de experiență. Eu prefer mai curând să fii deschis către a învăța lucruri noi (...) De partea cealaltă, sunt avantaje, pentru că pot fi persoane care învață lucruri din start la un nivel ridicat, sunt flexibile și deschise la anumite tipuri de abordări, față de o persoană care e învățată să le facă într-un fel anume, fiind tributară unor tabieturi. Generația tânără e oricum generația viitorului.

- Sorin Faur, specialist HR și fondator Academia de HR (foto) -

Sorin Faur, fondator Academia de HRSursa foto: Ovidiu Udrescu

Vârsta încă bate experiența în România

Dacă, însă, pentru categoriile de vârstă tinere se schimbă treptat ecuația pe măsură ce capătă experiență, CV-urile candidaților din segmentul 45+ sunt deseori uitate într-un folder sau lăsate intenționat într-un dosar pus deoparte. Ei sunt respinși de la un loc de muncă fie pentru că sunt supracalificați și cer salariile juste, care reflectă experiența lor, fie vin cu „handicapul” de a nu ști să folosească prea bine anumite programe de pe un PC sau nu cunosc o limbă străină. Nici măcar stabilitatea, loialitatea și reziliența acumulată în anii lungi de muncă nu primează de multe ori în fața unui angajator care selectează în final un tânăr, în detrimentul unui senior experimentat.

„Nu înțeleg de ce există o rezistență atât de mare în a angaja persoane peste 45 de ani. De ce? Doar pentru că avem vârsta asta? Ce-i asta? Cu toții vom face 45 de ani la un moment dat. Mi se pare de domeniul absurdului să nu angajezi o persoană care a investit timp din viața sa dezvoltându-se, fiind muncitor cinstit și loial pentru a-și câștiga existența, doar pentru că a atins o anumită vârstă”, a mai precizat Sorin Faur, în cadrul evenimentului.

Provocările menţionate de cei cu vârste de peste 45 de ani îi determină să facă anumite compromisuri atunci când vine vorba despre alegerea unei noi oportunităţi în carieră. Peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă ţară, 7% s-ar reloca în alt oraş şi tot atâţia ar fi dispuşi să înveţe să lucreze pe calculator, arată datele unui studiu realizat de platforma de recrutare eJobs, în vara anului trecut. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenţi nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

HR 2.0 - Preparing for the Future of Work este un eveniment realizat de wall-street.ro și sponsorizat de Lugera-The People Republic, Philip Morris România, Pluria, Salarium, Regina Maria, Nespresso, Servier, Mondelēz România, Telekom, Lighthouse PR și Wizrom, supported by eJobs și Lux Garden Hotel & Resort.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri