Cofetăria poate fi catalogată cu ușurință ca fiind o zonă de artă, ce lasă mult loc creativității, indiferent de vârstă. În timp ce mulți visează la o meserie în care să fie înconjurați de dulciuri pe care să le prepare până la cele mai mici detalii, la fel de mulți sunt și cei care fug de ideea de meserie în sine, într-o societate care te împinge tot mai multe către joburile de birou. Iar fuga și reținerea nu fac decât să perpetueze lipsa de personal din industria alimentară, unde antreprenorii se plâng veșnic că n-au angajați, dar nici nu le recunosc adevăratele valori, spune Ioana Romanescu, fondatoarea Cupcake Philosophy, un brand care produce şi comercializează brioşe, mousse-uri și torturi.

„Ne plângem că nu avem resursă umană, într-adevăr, nu o avem, dar hai să dăm un pas înapoi și să ne dezvoltăm la nivel de cultură și să îi câștigam încrederea asta a angajatului. El dacă vine la un interviu pentru cofetar, el să nu vină se întrebe `dar oare o să îmi dea salariul la timp, dar oare o să am un contract aici`, ci să ajungă să spună `îmi doresc să lucrez aici, să progresez aici`. Omul acela va fi pentru mine un cofetar sau un bucătar responsabil pentru ce mânc[m noi, părinții noștri, copiii noștri. Când un om trăiește cu grija salariului, dacă îl ia sau nu, el nu se va mai concentra pe rețete”, spune Ioana Romanescu, într-un interviu acrodat wall-street.ro.

De ce nu îi atrage industria „dulcelui” pe români

Meseria de cofetar a rămas în România una către care mulți oameni nu se mai îndreaptă, deși posibilitățile de dezvoltare profesională sunt multiple. Problema cea mai mare pare să fie cea legată de câștiguri pentru că salariile mici nu îi atrag pe români să meargă către această industrie. Un confetar la început de drum poate ajunge să câștige între 2.500 și 3.000 de lei, iar un cofetar senior, care lucrează în București, va avea un salariu, în medie, de 4.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Salario, comparatorul de salarii dezvoltat de platforma de recrutare eJobs.

Salariile din piață oarecum sunt destul de mici pentru nivelul de stres și pentru nivelul de muncă. Unele salarii ar putea să fie mai aliniate, să îi dai motivație omului.

Ioana Romanescu, fondator Cupcake Philosophy (foto)

Ioana Romanescu

Dar salariile nu sunt singura barieră care blochează accesul la această industrie. Lipsa de informare și de educație cu privire la noțiunea de start-up, dublată și încrederea scăzută în antreprenori care și-au deschis afaceri în acest domeniu. Însă parte din vina pentru penuria de personal o poartă chiar oamenii de afaceri pentru că nu-și prețuiesc suficient de mult angajații, în așa fel încât să le asigure o pregătire constantă în domeniul din care fac parte, e de părere Ioana.

„Am fost impresionată la Cordon Bleu (n.red. institut culinar din Paris unde Ioana a urmat cursuri) să văd că doi colegi din România care erau bucătari și erau trimiși de angajatorul lor, dar din păcate angajatorul respectiv nu era român. Ok, nu trebuie îl trimiți la cel mai renumit, dar poți să îl trimiți la un masterclass, poți să îl iei cu tine la o conferință, să vadă, să se vorbească despre meseria lui, să guste. La noi e cultura asta: ai angajat un om, iar el trebuie să vină să îți muncească, să îți producă. Cred că ar ajuta să încurajăm oamenii care au un parcurs de lucru într-o corporație să urmeze drumul antreprenoriatului pentru că ei au și componenta aceasta de gestionare a oamenilor”, a mai precizat fondatorul Cupcake Philosophy.

Un alt aspect important în retenția angajaților din acest domeniu este evaluarea constantă a competențelor lor, precum și acordarea unor bonusuri de loialitate, o metodă prin care salariatul să simtă că este apreciat constant.

Câți dintre voi îl luați o dată pe săptămână, sau o dată pe lună deoparte pe angajat să îl întrebați dacă e ok și ce ar vrea să îmbunătățesc eu pentru el. Pentru mine avantajul meu e că eu am oameni din echipa de la început.

Ioana Romanescu, fondator Cupcake Philosophy

Citește și: Oamenii din spatele produselor pe care le consumăm zilnic: Inginerii alimentari

„Oamenii strâmbă din nas când au că ești cofetar”

Ioana Romanescu a dat cei 18 ani de experiență în multinaționale pentru a-și deschide propria afacere cu dulciuri, o pasiune care a dus-o până la renumitul Institut culinar Cordon Bleu din Paris, unde s-a pregătit să devină un maestru cofetar. Ioana a început ca un cake designer, iar astăzi, prin prisma pregătirii sale și a rezultatelor obținute se identifică mai mult cu meseria de pastry chef, adică un fel de bucătar al deserturilor, ce știe să facă diferite sortimente de deserturi și dulciuri, inclusiv produse de patiserie. Deși s-a școlit în Franța, iar recent a urmat niște cursuri tot acolo, Ioana constată aproape de fiecare dată cum în România lucrurile stau complet diferit în această industrie din care face parte.

„Tot timpul mă uitam la oamenii care sunt pastry chef, care erau veniți din toată lumea. Și există o mândrie la ei, inclusiv la tutori. Lucru pe care nu l-am simțit în România din păcate. Am experiența asta de câte ori merg la doctor. Și stă doctorul și mă consulta și mă întreabă de ocupație. Eu îi zic cu mândrie că sunt cofetar. Și eu o zic cu atâta mândrie, iar doctorul se oprește, ia capul din foaie, se uită de două ori la mine (...) Am aceeași experiența cu băiețelul meu care merge la școala. Te întreabă `Dar mama ta ce e` și el zice `cofetar` și oamenii se strâmbă din nas puțin ”, spune Ioana Romanescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri