Deși tranziția către automatizarea proceselor de producție dintr-o organizație poate fi percepută negativ de angajați, care prevăd că tot mai multe locuri de muncă vor fi eliminate, unul din doi directori de producție (51,3%) este convins că forța de muncă va rămâne crucială în viitor. În timp ce aproximativ o pătrime dintre aceștia (23,3%) se așteaptă ca automatizarea să creeze noi locuri de muncă și oportunități de carieră, 20,3% cred că lucrătorii vor fi transferați pe noi poziții.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

Potrivit raportului „Manufacturing - Global HR Trends 2023” realizat de Istituto Piepoli și publicat de Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, automatizarea și sustenabilitatea reprezintă principalele tendințe care conduc sectorul de producție și contribuie la dezvoltarea acestuia. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 240 de factori de decizie (manageri de resurse umane, directori de fabrică, manageri de producție) ai companiilor din industria prelucrătoare, în șase țări (Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit).

Astfel, 84% dintre companii au realizat deja trecerea de la procesele manuale și analogice la procese digitizate, inclusiv în ceea ce privește lanțul de aprovizionare și producția. În prezent, cele mai adoptate instrumente sunt cloud computing (27%) și integrarea digitală (22%), urmate îndeaproape de big data (20%), securitate cibernetică (19%), robotică și inteligență artificială (16%).

Atât din perspectiva companiilor care își doresc să crească producția, cât și din perspectiva angajaților care își doresc să rămână competitivi, să își îmbunătățească competențele și să crească profesional, automatizarea este văzută ca o oportunitate. Cu toate acestea, poate reprezenta un risc pentru lucrătorii care nu dețin abilitățile tehnologice adaptate prezentului, ceea ce subliniază rolul decisiv pe care formarea îl va juca în următorii ani.

„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare. Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic.

Citește și: HR Combinatul siderurgic Donalam: Trebuie să renaștem o meserie care era de tradiție în România

Mai mult, în linie cu rezultatele cercetării, necesitatea unei noi atitudini și creșterea competențelor STEM - așa cum sunt gândirea critică, capacitatea de a lua inițiativă, comunicarea - în rândul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei către diversitate, dominată, de-a lungul timpului, de bărbați. În această direcție, 83% dintre respondenți consideră că numărul de femei va crește în companiile lor în următorii cinci ani”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm.

Lipsa forței de muncă reprezintă o continuă provocare pentru industria producătoare, ce evoluează într-un ritm accelerat. De aceea, penuria de forță de muncă are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului producției (încă văzut ca o industrie solicitantă din punct de vedere fizic, unde predomină forța de muncă manuală sau slab calificată) și o lipsă de competențe adecvate noilor timpuri.

„Industria prelucrătoare are un rol important în economia și dezvoltarea țărilor, valorând la nivel mondial 16,4 trilioane de dolari. Pentru a face față penuriei de forță de muncă, numeroase companii au accelerat procesul de digitalizare, cu speranța că aceste schimbări vor spori eficiența și productivitatea. Din păcate, realitatea augmentată și IoT sunt încă foarte puțin utilizate în industria producției, unde doar 15% dintre companii le-au implementat. Cu toate acestea, piața globală de automatizare industrială a crescut constant în ultimii ani și este de așteptat ca până în 2025 să ajungă la cel puțin 265 de miliarde de dolari”, punctează Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm

Experții se așteaptă la o creștere tot mai mare a competențelor tehnice, mai ales din partea lucrătorilor sub calificați, cărora li se va cere experiență pentru mașini specializate (68%), precum și formare specializată (65%), în timp ce pentru angajații specializați va fi esențial să posede abilități digitale și de management de proiect (71%) și abilități de vorbire în public (71%).

În ceea ce privește competențele soft skills, lucrătorii care au un nivel minim sau mediu de calificare trebuie să se concentreze pe a-și dezvolta capacitățile de adaptare și flexibilitate (84%) și de a lucra în mod autonom (79%). Pentru pozițiile specializate va fi cu precădere important să învețe să lucreze în funcție de priorități (87%) și să își dezvolte capacitatea de a lua decizii (87%) și de a rezolva probleme (81%).

În același timp, raportul dezvăluie că 85% dintre respondenți cred că cererea pentru profiluri profesionale specializate se va schimba în următorii ani, odată cu evoluția producției. Când vine vorba de muncitori a căror calificare este medie sau sub medie, companiile vor căuta, în viitorul apropiat, operatori de producţie și de utilaje sau operatori și controlori de dispozitive. În ceea ce privește rolurile specializate, cele mai solicitate vor fi planificatorii de producție, managerii în asigurarea calității sau managerii de mentenanță.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri