De-a lungul unui deceniu de predare și cercetare la școlile de afaceri și drept din Harvard, prof. dr. Heidi K. Gardner a descoperit o perspectivă importantă și adesea trecută cu vederea de angajați, dar și de mulți lideri din mediul de business.

Specialistul este de părere că oamenii nu pun atât de mult preț pe lucrul în echipă și pe ideea de colaborare, motiv pentru care o analiză realizată de acesta arată că angajații care și-au dat seama cum să lucreze în echipă au un avantaj competitiv major în cariera lor, în fața celor care nu o fac, potrivit CNBC.

„Când tinerii îmi cer sfaturi în carieră, eu le spun mereu: `Nu vă concentrați doar pe propriile realizări. Încercați să fiți atenți la lucrul în echipă, la colaborare`”, a spus prof. Heidi K. Gardner, profesor la Centrul pentru Profesii juridice de la Harvard Law School.

De ce e important să colaborezi cu cei din jur

La nivel de recrutare și de selecție de oameni, o companie va angaja întotdeauna un candidat care știe să lucreze în echipă și care să colaboreze. O persoană cu această abilitate au rezultate superioare, spune profesorul de la Harvard, fiind promovați mai repede. Ei sunt mai repede observați de conducere și au mereu clienți mulțumiți.

Prof. Heidi K. Gardner spune, însă că ce a uimit-o în cercetarea pe care a realizat-o este că bărbații nu sunt la fel de dispuși să lucreze în echipă, la fel ca femeile. Un studiu McKinsey din 2021 a constatat că femeile lideri, în comparație cu bărbații de la același nivel, aveau de aproximativ două ori mai multe șanse să petreacă timp substanțial în eforturilor de colaborare.

Cum să-ți îmbunătățești abilitățile de colaborare și de lucru în echipă

1. Fii un lider incluziv

Indiferent dacă ești sau nu liderul unui proiect, ia măsuri pentru a aduna diverși oameni împreună.

„Mentalitatea pe care o am mereu este: `Acea persoană gândește diferit de mine. Ei știu ceva diferit, pe care eu nu știu și pot învăța multe de la ei`”, explică profesorul de la Harvard.

2. Arătă apreciere și recunoaștere

Un studiu revoluționar al profesorului de la Harvard Business School, Boris Groysberg, a constatat că angajații, în special bărbații, nu au reușit să aprecieze cât de mult sprijin au primit de la colegii lor de muncă. În acest fel, ei au crezut că sunt mai independenți și mai „portabili” decât erau în realitate.

Această mentalitate de „mă pun în primul rând pe mine” este adesea un dealbreaker, mai ales în ceea ce privește angajarea pe poziții de management. Inclusiv Claire Hughes Johnson, o fostă vicepreședintă de la Google spune că atunci când angaja, căuta ca persoana respectivă să fie conștientă de sine și de relațiile cu cei din jur, „înainte de orice altceva”.

3. Cere ajutor

Dacă ești responsabil cu prezentarea unui raport de vânzări în fiecare săptămână, dar pe care trebuie să-l realizezi de unul singur, asta ar putea sugera că tu crezi despre opinia ta și despre munca ta că este cea mai valoroasă.

Dar dacă uneori ceri o părere sau un sfat de la o persoana din alt departament, s-ar putea să ai o prezentare mai convingătoare.Nu uita să menționezi numele celor care au contribuit, precum și expertiza lor. Acest lucru va oferi raportului tău mai multă credibilitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri