România rămâne rezilientă în fața valurilor de concedieri de la nivel global, pe fondul legislației mai protectoare, cu un cod al muncii de inspirație franceză și un accent social, dar și datorită costurilor mai scăzute cu angajații față de alte țări, potrivit analizei True People, companie specializată în headhunting cu ajutorul tehnologiei.

„România, cu toate că nu mai poate fi considerată o destinație ieftină pentru investitori, este una extrem de competitivă, iar costurile cu angajații sunt încă cu mult sub cele pe care companiile le au pe piețele mature, de unde provin marii jucători din economie. Chiar dacă procentual costurile de personal pot fi similare (aproximativ 45-50% din costurile totale), diferențele semnificative apar la valoarea netă. Dacă ne uităm la statisticile publicate de Uniunea Europeană, salariul mediu net lunar estimat pentru 2023 este de 1863 euro net, în timp ce România este la mai puțin de jumătatea acestui nivel, cu 880 euro net lunar și de 3-4 ori mai mic decât nivelul mediu net al țărilor vestice. Diferența este indiscutabil mai mare față de nivelul Statelor Unite. Toate acestea, alături de o rată a șomajului de doar 5,5% și o forță de muncă bine pregătită și deja educată în sensul bunelor practici oferă o protecție semnificativă în fața unui val de concedieri la nivel internațional. Decizia unor restructurări masive sau a ieșirii de pe piața românească a unor actori globali mari nu pare un obiectiv dezirabil în mod particular”, a declarat Elena Georgescu, fondator și CEO True People.

Mărimea relativ redusă a pieței din România și impactul scăzut în economia globală fac ca beneficiile de costuri obținute prin disponibilizarea colectivă, comparate cu riscurile și dificultățile cauzate să nu fie justificate pentru cele mai multe dintre companiile analizate. Potrivit True People, România nu a ajuns încă o piață saturată și oferă un potențial de creștere semnificativ, mai ales pentru companiile cu o puternică prezență în EMEA. România, ca piață de desfășurare în EMEA a unor companii globale, se bucură de o percepție optimistă din partea investitorilor la bursă în ceea ce privește potențialul de creștere, extrem de important pentru încredere și prețul ascendent al acțiunilor.

Plecarea unui angajat poate aduce pierderi de cel puțin 30-50% din salariul său anual brut

Dacă la nivel global în unele industrii au loc disponibilizări și reorganizări, în România companiile pierd bani mai de grabă din plecări ale angajaților și din lipsa unei politici clare privind talentele.

Atenția ar trebui mai degrabă îndreptată pe termen lung către retenția de personal și cum sunt gestionate talentele, deoarece un procent semnificativ din potențialul de creștere al companiilor este irosit astfel. În lipsa unei planificări strategice a personalului, se poate ajunge la un deficit major de talente care sabotează creșterea, care de multe ori este pus, în mod eronat, pe seama pieței sau a contextului extern. Realitatea este că de multe ori recruiterii abia au timp să stingă focurile din business și se concentrează pe ce este urgent, iar timpul alocat pentru a crea și a gestiona pepiniere de talente nu este suficient și face ca acest proces să nu fie fezabil.

Elena Georgescu, fondator și CEO True People

Plecarea unui angajat poate aduce pierderi de cel puțin 30-50% din salariul său anual brut. Spre exemplu, la un salariul mediu de 7.500 de lei, pierderile sunt de cel puțin 27-45.000 lei, conform specialiștilor din piață.

Planul strategic de personal trebuie să includă necesarul anual de personal pe diferite funcții, departamente și subcategorii. Totodată, include numărul de persoane, dar și de roluri disponibile, fiind luate în calcul plecările anticipate într-un an, concediile maternale, potențiale roluri noi rezultate din dezvoltarea businessului, eventuale reorganizări ale afacerii, dar și mobilitatea internă (transferuri, promovări, relocări). Conform companiei de headhunting, în general acest plan este indispensabil firmelor cu un număr mediu și mare de angajați.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri