Minea, despre recensamant: Adevaratul pericol este plecarea elitelor din tara, nu scaderea consumului

Pentru Sorin Minea, presedintele Romalimenta si seful Angst, rezultatele recensamantului nu au fost o surpriza, fiind o confirmare a numarului mare de romani care lucreaza in strainatate. Pericolul continuarii scaderii populatiei este in opinia omul de afaceri mai degraba plecarea elitelor din tara, decat scaderea consumului.

„Stiam toti ca sunt intre 1 si 3 milioane de romani plecati din tara. Acum ni s-a confirmat. Din populatia activa a romaniei au plecat sa munceasca in strainatate de la doctori si profesori, la muncitori.”, spune Minea.

In opinia lui ar fi interesant de vazut statistic cu se impart profesional persoanele plecate in afara tarii.

Despre consum Minea spune ca nu este atat de mult legat de scaderea populatiei din tara. De fapt impactul major a fost crestere TVA. „Pentru consum este mai reprezentativa impartirea regionala intre sat si oras a populatiei, mai degraba decat scaderea populatiei. Aproape jumatate din populatie este in mediul rural, iar acestia nu sunt consumatori. Mai mult, populatia este imbatranita, pamantul nu este muncit”, spune Minea, care a adaugat” Romania trebuie sa aiba o strategie coerenta pe termen lung pentru a-si patra valorile pentru ca dezvoltarea unei tari vine de la elite”.

In opinia acestuia datele din recensamant vor fi foarte utile, daca vor fi interpretate corect si se vor face proiectii in viitor, pentru a preveni problemele majore ale tarii.

sursa foto: Agerpress


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri