Scorul Romaniei la categoria apetitului de consum s-a numarat printre cele mai scazute din UE in T4, desi s-a imbunatatit fata de trimestrul precedent, arata cel mai recent studiu al GfK.
Dorinta de cumparare a romanilor se situa la minus 28 in T4, fata de minus 38 in T3, in timp ce la nivelul UE, perspectivele s-au inrautatit de la -27, la minus 29.

Cele mai bune scoruri la nivel de apetit de consum sunt inregistrate de Austria si Germania, valorile indicatorului fiind de 35,6 puncte, si respectiv 27,4 puncte. Baierele pungii raman bine stranse in Franta (-29,8 puncte), Portugalia (-44,1 puncte) si Marea Britanie (-54,8 puncte). In Romania (-28), Grecia (-26) si Italia (-27), populatia este rezervata la acest capitol, dar intr-o mai mica masura decat portughezii si britanicii.

Asteptarile privind evolutia veniturilor au inregistrat de asemenea o imbunatatire in Romania in ultimul trimestru al anului, scorul urcand de la -28, la -27. In timp ce media asteptarilor legate de evolutia veniturilor din UE s-a inrautatit, ajungand de la -41 in T3, la minus 49 in T4.

Sub raportul asteptarilor privind veniturile, Germania se afla intr-o situatie cu totul diferita de cea din alte tari europene, inregistrand o valoare de 34 de puncte.

Avand in vedere cresterea economica extrem de multumitoare, consumatorii sunt de parere ca salariile vor continua sa inregistreze o crestere accentuata in 2012. Spania are, din nou, a doua cea mai mare valoare a indicatorului, situat la -8,6 puncte, urmata de Austria cu -19,7 puncte. Declinuri semnificative ale veniturilor sunt anticipate in continuare de greci (-65 puncte), italieni (-60,7 puncte) si francezi (-60,4 puncte).

Romania se situeaza la mijlocul esalonului cu -27 puncte, situatie asemanatoare celei din Bulgaria (-28) si Cehia (-30).

Asteptarile de evolutie economica din Romania s-au inrautatit in ultimul trimestru al anului, scazand de la -33, la -34. In UE, perspectivele de evolutie economica au ajuns la -44, fata de minus 37 in T3.

In ultimul trimestru al lui 2011 asteptarile privind starea economiei au inregistrat o scadere accentuata in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Escaladarea crizei datoriilor, pierderea increderii in guvernul italian al lui Berlusconi si temerile privind o recesiune la nivel european in 2012, toate au contribuit la crearea unei stari crescande de neliniste atat in randul consumatorilor, cat si pe piete. Previziunile de crestere economica au fost revizuite in sens descendent in aproape toate tarile UE.

Exceptie a facut Spania, singura tara in care asteptarile privind starea economiei au inregistrat de fapt o usoara imbunatatire. In momentul de fata, cele mai bune valori ale indicatorului le prezinta Germania (-0,9 puncte) si Spania (-3,6 puncte).

Pe locul al treilea, cu o valoare cu mult mai mica, se situeaza Bulgaria cu -25,5 puncte. In ariergarda se afla Portugalia (-54,7 puncte), Grecia (-58,6 puncte) si Republica Ceha (-63 puncte). Romania (cu -34 puncte) se situeaza aproape de nivelul Poloniei (-38) si Italiei (-39 puncte).

Noile pachete de salvare, nesiguranta privind modul in care situatia va progresa in Grecia, Italia si Franta, si perspectivele mai slabe de crestere economica in 2012, toate maresc anxietatea consumatorilor europeni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri