Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a realocat fonduri de 172,85 milioane euro, care vizau initial reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate, catre alte domenii din Programul Operational Regional (POR), dupa ce a obtinut acceptul CE pentru aceasta operatiune.
MDRT, care gestioneaza POR, a constatat anul trecut o cerere relativ redusa de finantare pentru reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate (domeniul major de interventie 4.2).

Pentru a preveni eventualitatea ca fondurile alocate domeniul major de interventie 4.2 sa ramana neutilizate, MDRT a propus Comisiei Europene (CE) realocarea partiala a acestora catre domenii ale POR cu un ritm mai alert de depunere a solicitarilor de finantare si care, totodata, genereaza locuri de munca si contribuie la imbunatatirea conditiilor economice in cele opt regiuni de dezvoltare.

"Imediat dupa obtinerea acordului CE, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a pus in aplicare decizia de realocare. Fondurile redistribuite vor finanta proiecte care vizeaza imbunatatirea accesului populatiei la infrastructura de sanatate si a calitatii serviciilor de sanatate, precum si la impulsionarea mediului de afaceri in regiuni", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Din cele 200,09 milioane de euro alocate initial din Fondul European de Dezvoltare Europeana pentru reabilitarea si reconversia siturilor industriale poluate, suma de 172,85 milioane de euro a fost redistribuita catre alte domenii majore de interventie.

Astfel, realocarea a vizat reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate (26,65 milioane de euro), dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala (13,31 milioane euro), sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor (28,47 milioane de euro), restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe (39,8 milioane de euro) si proiecte de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de turism (64,58 milioane de euro).

Pana la 10 februarie prin POR au fost semnate 2.627 contracte, in valoare totala de 4,98 miliarde euro, din care 3,14 miliarde euro FEDR (reprezentand 84,38% din alocarea FEDR a POR), tinta de contractare pentru anul 2012 fiind de 100%, se precizeaza in comunicat.

Platile catre beneficiari au atins valoarea de 1,09 miliarde euro. Comisia Europeana a rambursat sume FEDR in valoare de 437,24 milioane euro (reprezentand 11,73% din alocarea FEDR a POR), tinta de absorbtie propusa pentru 2012 ridicandu-se la valoarea de 788,34 milioane de euro, astfel incat suma totala rambursata de CE la sfarsitul anului 2012 va fi de 1,22 miliarde euro (32,9% din alocarea FEDR a POR), potrivit sursei citate.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri