"Pierderile din retelele de transport reprezinta cam 2% din consumul national de electricitate. Pana acum compania cumpara aceasta energie prin contracte reglementate, la preturi reglementate, care sunt mai mari comparativ cu cele de pe piata libera. Compania apeleaza la aceasta solutie pentru ca FMI a cerut ca acordurile reglementate din sectorul energetic sa dispara", au declarat pentru Mediafax surse din companie.

Energia cumparata de Transelectrica este folosita pentru acoperirea pierderilor din retele si reprezinta consumul propriu tehnologic al companiei.

Potrivit datelor bursei de energie OPCOM, filiala a Transeletrica, compania de stat a lansat doua cereri de oferta pentru achizitia a 95.500 MWh de electricitate, la pretul de 230 lei pe MWh. Valoarea totala a energiei este de aproximativ 22 milioane de lei (peste cinci milioane de euro).

Citeste si:

Acordul semnat de Guvern cu FMI si Comisia Europeana prevede ca liberalizarea treptata a preturilor la energie pentru populatie va avea loc in perioada 2013-2017, in timp ce pentru sectorul industrial tarifele reglementate vor disparea treptat pana la sfarsitul anului 2013.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,68% din titluri. Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49% din capitalul companiei, iar un pachet de 12,81% din titluri apartine mai multor actionari.

Compania este listata la Bursa din 2006, iar o oferta secundara de plasate la bursa a unui pachet suplimentar de 15% din actiuni va incepe in aceasta saptamana.