Specialistii in domeniul constructiilor atrag atentia locatarilor de blocuri sa fie atenti la cateva aspecte foarte importante pentru realizarea corecta a izolarii termice a locuintelor prin programul de reabilitare termica initiat de Guvernul Romaniei.
Blocurile din prefabricate, vechi “sau comuniste”, au abateri mari de planeitate si de aici si dificultatea de “a scoate perfect” placarea cu polistiren la fata cladirii. In majoritatea cazurilor ar trebui sa se faca si reabilitarea termica a acoperisului, pentru ca cei care locuiesc la utimul etaj al cladirii sa nu mai sufere de caldura vara sau sa plateasca o factura mare la incalzire iarna, este de parere Vasile Brad, directorul general Mapei. El subliniaza cateva aspecte foarte importante care trebuie avute in vedere cand ne decidem sa izolam termic un bloc/locuinta:
- sa fiti atenti la planeitatea constructiei blocurilor;
- sa nu se lucreze iarna sau la temperaturi apropiate de 4 grade ;
- sa se foloseasca dibluri pentru fixarea mecanica a placilor;
- sa se respecte grosimea stratului de spacluiala, astfel incat plasa de armare sa nu se vada.

Citeste si DEZBATERE: Pro sau contra reabilitarii termice cu polistiren?


Calitatea materialelor folosite este unul din cele mai importante aspecte la care trebuie sa fie atenti locatarii, sustine Marcel Barbut, proprietarul AdePlast. El ii sfatuieste pe locatari sa fie atenti la:

- calitatea materialelor si Informatiile tehnice de pe ambalaje - care trebuie confruntate cu specificatiile din caietele de sarcini;
- sa aleaga firme de constructii care sa prezinte bonitate (un portofoliu de lucrari, recomandari de la clienti anteriori etc.);
- ca beneficiarul trebuie sa monitorizeze permanent stadiul lucrarilor si felul in care se pun in opera materialele.

Razvan Bobe, directorul de cercetare si dezvoltare din cadrul Baumix atrage atentia in principal asupra respectariicu strictete a proiectului tehnic. El sustine ca locatarii trebuie:

- sa fie atenti la existenta si respectarea cu strictete a proiectului tehnic – aici exista toate detaliile, inclusiv grosimea placilor termoizolante;
- sa existe un diriginte de santier, care le va reprezenta interesele in fata constructorului;
- Materiale trebuie alese pe criterii calitative si nu pe criteriul pretului cel mai mic;
- garantia lucrarii ar trebui sa se intinda pe durata a 8-10 ani sau mai mult, o perioada mai mica nefiind relevanta pentru o lucrare de o asemenea anvergura.

Afla si Cine raspunde pentru calitatea lucrarilor de constructie


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri