„Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta salutam si sustinem intentia guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand", a declarat Delia Nica, vicepresedintele AMRCR.

Intr-un comunicat de presa, AMRCR a aratat ca majoritatea statelor europene aplica niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza. Cateva exemple sunt:

„Majoritatea statelor europene aplica niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza, acestea situandu-se intre 0% in Marea Britanie si 14% in Cehia. In acest context, consumatorii din Romania, unde continua sa se practice un nivel ridicat al TVA la alimente, sunt direct afectati, mai ales in conditiile unei conjuncturi economice nefavorabile determinata de deprecierea leului, inflatie si cresteri salariale sub nivelul inflatiei”, sustine AMRCR.

Citeste si:

Asociatia adauga totodata ca parerile si comentariile care exprima scepticism sau chiar ingrijorare in legatura cu efectele pe care reducerea TVA le-ar putea produse.
„Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Unul dintre elementele esentiale ale strategiei noastre este sa aplicam o rigurozitate maxima in derularea operatiunilor comerciale si sa acceptam continuarea acestora doar cu acei parteneri care vor intelege sa se ralieze atingerii obiectivului primordial – preturi de raft mai mici”, a subliniat Nica.

AMRCR este o asociatie profesionala din care fac parte cei mai mari jucatori care opereaza pe piata de retail din Romania, printre care: Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Praktiker , Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI si Mobexpert.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net