Cresterea sau scaderea cotatiei la titei ar trebui sa duca la cresterea sau scaderea, direct proportionala, a cotatiilor pentru celelalte produse, cum ar fi: benzina, motorina, jet fuel, etc. In cele mai multe cazuri insa corelatia intre evolutia pretul la titei si celelalte produse care rezulta din procesul de rafinare este… departe de a fi perfecta.

Un prim asa-zis “secret” care duce deseori la aflarea formulei succesului in trading este analiza corecta a diferentialului de pret intre titeiul de tip BRENT si titeiul de tip WTI. Pana sa ajungem insa la analiza spread-ului intre pretul acestor doua tipuri de titei, sa observam in primul rand divergenta intre cotatiile futures cu maturitate in urmatoarele luni calendaristice pentru fiecare.

Fiecarui contract futures, cotat pe bursa, ii corespunde ca scadenta o luna calendaristica, iar expirarea efectiva a contractului are loc in jurul datei de saisprezece, in luna dinaintea expirarii. Datorita faptului ca o parte din aceste contracte (dupa expirare) duc chiar la livrarea efectiva a produsului in locatiile specificate. De exmplu un contract BRENT - septembrie 2012, a expirat in data de 16 august 2012. Incepand de la acea data contractul BRENT - octombrie 2012 a devenit primul contract futures! La fel si la WTI, contractul WTI - septembrie 2012 a expirat in data de… 21 august 2012. Daca ar fi sa analizam in detaliu situatia existenta in prezent in piata, introducem notiunea de BACKWARDATION.

Piata este intr-o situatie de asa-zisa BACKWARDATION. Asta semnaleaza o cerere prompta sau pe termen scurt pentru BRENT.

Formatiunea de BACKWARDATION se intalneste destul de rar in piata, situatia de regula fiind cea opusa, denumita tehnic formatiune de tip CONTANGO. BACKWARDATION semnifica scaderea cotatiilor futures pentru scadentele viitoare, adica valoarea primului contract tranzactionat este mai mare, in timp ce pentru scadentele viitoare cotatia scade.

O piata in CONTANGO insemna ca primul contract are cea mai mica valoare, iar pentru scadentele viitoare valoarea acestuia creste. Divergenta intre cotatiile cu scadente viitoare ale acestor doua produse rezida in faptul ca piata futures, la contractul cu privire la BRENT este in prezent puternic in BACKWARDATION, diferenta intre primele doua contracte futures este de un dolar SUA, intre al doilea si al treilea contract futures de 50 de centi, in timp ce piata futures pentru contractul la WTI este intr-o formatiune de CONTANGO, astfel exact invers ca la BRENT! Matematic vorbind, daca ambele piete ar fi in CONTANGO, valoarea acestui spread ar trebui sa fie si mai mica decat valoarea actuala!

Diferenta sau spread-ul dintre cotatiile acestor doua produse, vezi graficul nr. 1, este un produs care se poate tranzactiona pe bursa si care momentan are valoarea de minus 17.93 USD. Spread-ul pentru octombrie 2012 se obtine facand diferenta dintre primul contract futures la WTI si primul contract futures la BRENT. Pentru fiecare din lunile viitoare avem cotatii ale acestui produs care se obtin din diferenta intre contractul WTI si BRENT cu maturitatea aceleiasi luni calendaristice.