Proiectul noii legi a sanatatii nu va fi aprobat anul acesta, dar reforma in domeniul sanitar este necesara pentru atragerea investitorilor, apreciaza Vassilis Chaniotis, directorul general al retelei de clinici Medsana.
Vassilis Chaniotis (foto) se afla la conducerea Medsana de mai bine de 15 ani. A urmarit in toti acesti ani dezvoltarea medicinei „la privat” care, la venirea sa in Romania, insemna o puzderie de cabinete individuale. Acum, piata serviciilor medicale private trece de 500 de milioane de euro, iar marii operatori detin lanturi de clinici si chiar spitale.

Anul trecut, circa 130 de milioane de euro au fost investiti pentru deschiderea a noua spitale private. Desi 2012 nu mai aduce aceeasi efervescenta in inaugurari, jucatorii din piata de servicii medicale private au in plan noi spitale.

Doua au fost deja deschise, in Brasov (Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic) si Bucuresti (Spitalul Medicover), iar pana la finele anului vor mai fi inaugurate cel putin inca doua. Este vorba despre un spital al furnizorului de servicii medicale Regina Maria (Spitalul de pediatrie si obstetrica Baneasa) si de un altul operat de Medas.

Serviciile spitalicesti din Romania ar putea atrage nu numai investitii de la jucatori deja prezenti pe piata, ci si de la operatori internationali, potrivit lui Vassilis Chaniotis.

Odata cu noua lege a sanatatii, piata de servicii medicale spitalicesti din Romania va deveni foarte atractiva pentru marii operatori internationali de servicii medicale private care cu siguranta vor investi aici”, spune Chaniotis intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Managerul anticipeaza insa ca proiectul noii legi in sanatate nu va fi aprobat pana la finele anului, din motive politice. In plus, „aprobarea acestui proiect are un impact social mare”, afirma seful Medsana.

In conformitate cu intelegerile dintre autoritati si finantatorii externi, proiectul pentru noua lege a sanatatii ar trebui sa intre in dezbaterea Parlamentului in prima parte a lunii decembrie, a spus saptamana aceasta Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii. Proiectul pentru o noua lege in domeniul sanitar a fost lansat in dezbatere publica la inceputul lunii iulie.

Cea mai mare problema din sanatate

Chaniotis este convins ca cea mai mare problema a sistemului sanitar din Romania ramane lipsa de fonduri, in conditiile in care bugetul alocat sanatatii per capita este unul dintre cele mai mici din Europa.

„Din pacate, exista in Romania foarte multe persoane care, desi nu sunt scutite de la plata contributiilor pentru sanatate, nu le platesc sau platesc o valoare foarte mica in comparatie cu veniturile lor reale”, mai spune managerul.

Un studiu al Expert Forum publicat anul acesta arata ca in Romania, din totalul resurselor alocate sanatatii, aproape 80% sunt publice, iar restul private (plati directe sau tarife/servicii). Din resursele publice, 85% sunt administrate de Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), la care contribuie angajatori si angajati, pensionari si persoane fizice autorizate.

Din punctul de vedere al cotelor de contributie la asigurarile sociale de sanatate, Romania, cu 10,7% (5,5% pentru asigurati si 5,2% pentru angajatori), se situeaza printre tarile cu cele mai reduse niveluri de impozitare din Europa, potrivit studiului. Spre comparatie, in Cehia contributiile ajung la 13,5% din salariul brut, in Slovacia la 14%, in Slovenia la 12,9%, iar in Bulgaria la 16%.

Studiul mai arata ca finantarea sanatatii din Romania se afla la doua treimi din minimul necesar. Situatia actuala, in care 6,8 milioane de contribuabili finanteaza cheltuielile cu sanatatea a 19 milioane de asigurati, nu poate fi sustinuta pe termen lung, „mai ales daca tinem cont de tendintele certe de imbatranire a populatiei si de orientarea de sincronizare cu nivelul cheltuielilor din statele UE”, sustin autorii cercetarii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri