In acest sens, Serviciului Federal pentru Inspectia Veterinara si Fitosanitara (Rosselhoznadzor) al Federatiei Ruse a anuntat ca va da curs solicitarii Romaniei de a trimite specialisti, incepand cu data de 5 noiembrie pentru o perioada de 14 zile, la unitatile romanesti de productie si procesare de carne, interesate sa exporte pe piata rusa. Acest demers va permite producatorilor romani de produse de origine animala sa intre pe o piata cu un potential de consum urias.

Demersul este unul extrem de important, in conditiile in care Rusia este o piata foarte mare si pentru care unii producatori locali si-au exprimat deja interesul. Spre exemplu, Radu Timis, proprietarul Cris Tim anunta in acest an ca asociatia de profil face eforturi pentru a exporta in Rusia.

“Acest pas, pe care Federatia Rusa il face acum, este unul extrem de important pentru producatorii romani. Vorbim de o piata noua, cu reguli diferite de cele ale Uniunii Europene, si o piata care a fost inaccesibila Romaniei de foarte multi ani. De cand am venit la minister, producatorii si procesatorii de produse din carne, interesati m-au rugat sa le inlesnesc comertul cu produse de origine animala, pe piata din Rusia. In acest scop am avut o intrevedere cu ministrul rus al Agriculturii, care m-a asigurat ca in cel mai scurt timp posibil vor fi incepute verificarile la unitatile romanesti de productie si procesare de carne. Nu pot decat sa-i multumesc pentru promptitudine. In mai putin de doua saptamani de la intalnirea noastra am primit acest raspuns oficial ”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin