In februarie, inspectorii de la Protectia Consumatorului au gasit 3 tone si jumatate de bacon, pastrama, sunca sau pulpe de pui cu nereguli, de la un procent mai ridicat decat cel normal de apa si sare, la o cantitate mai scazuta de proteine, decat cea promisa pe eticheta.

„Mediatizarea acestor cazuri a dus la o lipsa generala de incredere a consumatorului in produsele de pe piata si l-a facut mult mai reticent, ceea ce afecteaza intreaga industrie si nu doar pe producatorii prinsi cu nereguli”, spune Radu Timis, seful Cris Tim si presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Potrivit asociatiei, vanzarile la raft au scazut cu pana la 50% la inceputul anului, si pe langa puterea de cumparare si situatia viscolelor din februarie si „avalansa” de informatii negative a impactat puternic business-ul.

Timis a spus pentru wall-street.ro ca situatia scaderii vanzarilor a determinat si reduceri de personal la nivel de piata, estimand ca numarul angajatilor a scazut cu circa 10% la nivel de industrie.

La nivelul intregului an, Timis considera ca pe piata s-a putea simti un impact pozitiv ca urmare a cresterii salariilor bugetarilor, dar „in niciun caz nu va fi mai bine” decat anul trecut.

Pe de alta parte situatia exporturilor arata mai bine in acest an. Producatorii de mezeluri au inregistrat cresteri de 15-20% a exporturilor. Mai mult acestia vad pietele externe ca pe o solutie de calibrare a vanzarilor mai slabe de pe piata interna. Oficialii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) spun ca se fac eforturi pentru a demara exporturile si pe pietele din Rusia, China si Coreea de Sud in acest an.

Citeste si:

Legat de situatia produselor care contin o cantitate mai mare de apa sau sare decat cea permisa, oficialii ARC spun ca „orice padure are uscaturi”, insa nu ar trebui judecata intreaga industrie dupa situatia unor producatori.

„Orice produs contine apa sau este injectat cu apa, insa exista o cantitate maxima permisa. Sunt produse, cum sunt cele uscate care au o cantitate mai mica si altele cum este parizerul care contin 70% apa. Noi respectam toate normele europene in domeniu si in plus facem investitii pentru imbunatatirea sigurantei produselor si pentru diminuarea cantitatii de E-uri”, spune Timis.

Cresterea TVA-ului la 24% este un alt factor care determina scaderea consumului. Oficialii ARC, ca si alte multe patronate din domeniul alimentar, cer reducerea TVA-ului. „Ar scadea preturile cu 16-20%, ceea ce ar insemna o relansare a consumului".

Legat de neregulile din compozitia alimentelor, membri asociatiei spun ca ei respecta legislatia europeana, iar toate produsele sunt verificate in laboratoarele proprii.

"Supermarketul ne face zile amare mai ceva decat orice autoritate", spun oficialii ARC. "In caz de nereguli supermarketurile sunt primele vizate de OPC, asa ca dincolo de Autoritatea Sanitar Veterinara si OPC, si supermarketul are o functie de control", mai spun reprezentantii asociatiei.