Vesti INCREDIBILE din business: firmele inovative inregistreaza cresteri pe linie

Firmele inovative au inregistrat cresteri de afaceri si capitaluri de la inceperea crizei, valoarea adaugata bruta in cazul lor majorandu-se cu 24% in intervalul 2008-2011, in timp ce la nivelul intregii industrii a stagnat, potrivit unui studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza, citat de Mediafax.

Companiile inovative si-a majorat ponderea capitalurilor proprii in perioada 2008-2011 in totalul capitalurilor proprii din industrie de la 22,2% la 24,5%, iar ponderea salariatilor angajati de acest tip de firme in totalul personalului din industrie a avansat de la 22,3% la 24,9%, fara afectarea productivitatii muncii sau a profitabilitatii activitatilor desfasurate, arata studiul "Noi directii de politica industriala si modificarile structurale necesare".

"Sunt vesti atat de bune incat sunt incredibile. Firmele inovative, adica din industria farmaceutica, IT, aeronave spatiale, au avut in perioada de criza o crestere a capitalurilor proprii, a numarului de angajati, a cifrei de afaceri. (...) Ma intreb cum au reusit, in conditiile in care investitiile in cercetare sunt atat de mici in Romania. Probabil ca au avut un import de cercetare, capital strain", a declarat presedintele Consiliului Director al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), Valentin Lazea (foto).

Cheltuielile destinate cercetarii in Romania au avut anul trecut o pondere de 0,48% din PIB, tinta fiind de 2% pana in 2020, potrivit datelor prezentate de Viorel Dobrescu, director in Ministerul Afacerilor Europene.

Cifra de afaceri a firmelor inovative si-a sporit ponderea la nivelul industriei de la 23,8% in 2008 la 30% in 2011.

Printre tehnologiile inovative ridicate se numara produsele farmaceutice, componente electronice si de comunicatii, instrumente optice, aparate pentru radiologie sau fabricarea de aeronave spatiale.

Riscul afacerii in ramurile inovative se mentine scazut, numarul firmelor nou intrate in insolventa in fiecare an in perioada 2008-2011 fiind mai mic comparativ cu nivelul insolventei din intreaga industrie.

"Pe de alta parte, scaderea numarului de companii nou create in industriile inovative poate sugera manifestarea unei anumite oboseli in randul acestor firme, ceea ce reclama necesitatea utilizarii mai active a politicilor industriale in vederea mentinerii rolului ascendent al entitatilor inovative in cadrul industriei romanesti", se arata in studiu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri