Dupa ce in ultimii doi ani PSD impreuna cu celelalte partide parlamentare au luat o serie de masuri care au vizat direct populatia, cel mai mare partid din Romania promite acum mediului privat continuarea principiului de relaxare fiscala, cheltuieli mai mari ale statului cu investitiile, schimbarea modului de lucru al ANAF, dar si lucruri mai simple, cum ar fi eliminarea tuturor taxelor la Registrul Comertului, masura care ar trebui sa ajute antreprenorii romani sa-si deschida mai usor firme.

PSD vrea sa continue principiul relaxarii fiscale, intrucat masurile adoptate in ultimii ani au avut efect economic pozitiv, a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea, la conferinta Forbes CEEForum.

"Modelul aplicat de noi in 2014 si 2015 si care vedem ca da rezultate si a dat rezultate bune, si anume acela de aplicare a unei relaxari fiscale relativ accelerate, va fi continuat si in urmatorii ani, pentru ca noi credem foarte mult in modelul economic descris de Laffer (curba lui Laffer), care spune ca odata ce taxele sunt reduse, pentru o perioada relativ scurta nivelul veniturilor la buget scade, dar aceasta este urmata imediat de o alta perioada si anume de o perioada de crestere a economiei", a spus Liviu Dragnea.

Cresterea economiei inseamna ca si veniturile la buget cresc, in asa fel incat si statul si contribuabilul sunt avantajati, a adaugat el.

"Din precedentele masuri de relaxare fiscala au avut de castigat si statul si mediul de afaceri si populatia", a afirmat presedintele PSD.

Fara taxe la Registrul Comertului

Una dintre masurile enuntate clar de de seful PSD este renuntarea la taxele percepute in prezent la Registrul Comertului.

“Pare sa fie un loc foarte bun pentru a anunta una dintre masurile pe care vrem sa le luam pentru mediul de afaceri. Intentionam sa eliminam in totalitate taxele de la Registrul Comertului. Functionarea Registrului Comertului poate fi suportata integral de la bugetul de stat si avem in vedere ca in Romania sunt prea putine firme la mia de locuitori, aproape la jumatate fata de media din UE, dar si dorinta de a elimina toate impedimentele in dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv”, a spus el.

PSD este "ingrijorat" de atitudinea ANAF fata de mediul de afaceri

"Ma ingrijoreaza foarte mult relatia total nefireasca a ANAF cu mediul de afaceri. Intr-un stat normal trebuie sa plecam de la prezumtia de cinste si buna-credinta pentru fiecare om de afaceri. Din pacate, astazi ANAF si nu numai considera ca toate firmele sunt de rea-credinta, toti administratorii sunt indreptati numai catre evaziune fiscala si din acest motiv, la fiecare verificare, acesti functionari au tema sa gaseasca neaparat cate ceva. Nu au voie sa plece dintr-un control cu mana goala. Si asta o spun ei, o spun fara niciun fel de rezerva firmelor pe care le controleaza. Unii chiar spun ca au si un plan de amenzi, de confiscari", potrivit presedintelui PSD.

PSD analizeaza si reducerea semnificativa a numarului de documente care trebuie depuse de firme la ANAF, a spus Dragnea, fara sa furnizeze informatii precise.

"Un alt lucru la care ne gandim serios si pe care intentionam sa-l facem, daca vom avea aceasta posibilitate, este sa reducem numarul formularelor si al documentelor care trebuie completate, pentru ca azi este covarsitor. Vom propune limitarea acestui numar la cinci formulare anuale, lunare, sau trimestriale catre ANAF. Controalele extrem de dese vor fi inlocuite cu masuri de preventie si de consiliere din partea ANAF. Verificarea online impreuna cu o mai buna raportare individuala a activitatii propriu-zise a firmelor care doresc sa faca afaceri corecte coroborat cu urmarirea mai atenta a agentilor economici care produc inechitati si probleme in economie din cauza modului in care aleg sa faca business", a declarat el.

Printre obiectivele PSD se numara si crearea de locuri de munca bine platite, precum si cresterea competitivitatii prin inovatie, a afirmat Liviu Dragnea.

Romania nu poate elimina deficitele bugetare pe termen mediu

"Cu privire la deficitele bugetare, noi vom adopta o viziune de viitor. Deficite mici au fost in perioada 2013-2016, medii 2017-2018 si din nou mici 2019-2020, pentru ca Romania nu se poate dezvolta acum cand avem nevoie serioasa de investitii publice masive, nu se poate dezvolta cu un deficit bugetar mai mic de 2% pe o perioada medie", a afirmat Liviu Dragnea.

De asemenea, PSD este interesat si de implementarea unui model de dezvoltare industriala bazat pe parteneriate intre agentii economici, unitati de educatie si institute de cercetare, precum si infiintarea unui fond de investitii, destinat finantarii unor programe de infrastructura, transport si sanatate, dar si a investitiilor in productie in zone care sunt ocolite de investitorii privati, astfel incat sa sustina o reducere a decalajelor de dezvoltare din Romania.

Masuri de sustinere a Bursei de Valori Bucuresti

Totodata, PSD analizeza reducerea impozitului pe dividende de la 5% in prezent la zero, posibil chiar de anul urmator, si listarea de noi companii de stat pentru a sustine dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si mediul de afaceri, a declarat presedintele PSD.

"Impozitul pe dividende ... si renuntarea la cei 5% nu reprezinta o problema pentru veniturile la bugetul de stat. Avem asta in vedere, sa vedem daca se poate face de anul urmator", a afirmat presedintele PSD, raspunzand unor intrebari ale wall-street.ro.

Impozitul pe dividende a fost redus la inceputul acestui an de la 16% la 5%. Propunerea initiala viza reducerea impozitului abia de la 1 ianuarie 2017, insa in cele din urma masura a fost devansata.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri