Poate fi avocatura considerata un mod de viata? Daniel Olteanu (foto), managing partner in cadrul societatii de avocatura Olteanu si Asociatii, explica intr-un interviu acordat Wall-Street cum decurge o zi din cariera sa, de multe ori agitata si plina de evenimente, asa cum este si ar trebui sa fie viata unui avocat.
Daniel Olteanu (47 de ani) este casatorit de 26 ani si are doi copii. In calitate de avocat coordonator al societatii civile de avocati Olteanu si Asociatii, el este specializat in drept societar, drept fiscal, consultanta in afaceri imobiliare, proceduri de insolventa, reorganizare si faliment judiciar.

Cu privire la activitatea de avocat, Daniel Olteanu spune ca este indeosebi "dominata de relatia cu clientii, de consultatiile juridice acordate acestora si de alti factori care decurg din rezolvarea cazurilor acestora. Insa viata de avocat implica mai mult de atat iar evolutia meseriei impune diverse intalniri, dezvoltarea de noi businessuri, de businessuri paralele si chiar si activitati de PR si promovare a imaginii si cabinetului: participarea la diverse conferinte, seminarii si intruniri".

Foarte importante, utile si firesti sunt, de asemenea, pranzurile de business, deoarece "altfel pui bazele unei colaborari sau intaresti ceva existent intr-un cadru mai relaxat in care interactionezi mult mai natural cu partenerul de discutie", apreciaza avocatul.

Viata de avocat inseamna ore fixe


Isi incepe ziua foarte de dimineata, de luni pana vineri la 6.15, si respecta cu strictete un program matinal. In weekend si in vacanta isi rezerva placerea a cateva ore de somn in plus. "Am un ritual, tabieturi pe care le respect insa in fiecare dimineata: beau 600 ml de apa, este un obicei foarte sanatos, ajuta la hidratarea si detoxifierea organismului, iar apoi nu neglijez gimnastica fizica dar si mentala. Asta inseamna un program de 45 de minute de «thai chi» si «yi jin jing». Ma ajuta sa incep ziua incarcat cu energie si seninatate", povesteste Daniel Olteanu.

Spune, de asemenea, ca nu uita niciodata de prima masa a zilei, caruia ii acorda aceeasi importanta ca si restul activitatilor de dimineata, iar micul dejun curprinde toate elementele de alimentatie sanatoasa, bazata in special pe preparate bogate in proteine.

Ora 8.00 inseamna inceputul unei noi zile de lucru. "Atunci plec de acasa spre birou iar la 8.30 sunt deja alaturi de colegii mei, asteptand provocarile zilei. Ora 9.00 imi aduce prima cafea, dupa cum v-ati dat seama deja sunt o persoana care respecta constiincios un program zilnic. Acest lucru este si o urmare a faptului ca viata de avocat inseamna ore fixe dictate de mai multi factori: prezentarea in instanta pentru cazurile pe rol, intalniri cu clientii, intalniri si sedinte cu colegii si colaboratorii. Nu mai fumez, din fericire si cu mandrie spun ca am renuntat la acest viciu de mai bine de 4 ani".

Aflam ca programul de lucru al unui avocat este, in general, guvernat si dictat de rigurozitate in ceea ce priveste ora inceputului zilei de lucru data in special de instanta de judecata. Organizarea eficienta a sarcinilor de lucru, planificarea timpului de lucru sunt elemente vitale iar daca adaugi constiinciozitate si dorinta de munca vei putea spune la final de zi ca ti-ai facut datoria ca avocat. O zi de lucru pentru Daniel Olteanu inseamna in medie 10 ore petrecute in interes professional.


"Se stie despre avocati ca au un orgoliu destul de mare..."


Daca ziua de lucru incepe la birou si nu in instanta sau la o intalnire cu vreun client, Daniel Olteanu spune ca tine impreuna cu echipa sa o sedinta operativa de dimineata. "Este o sedinta scurta de 15 minute si oarecum relaxata in care impreuna cu echipa mea ne bem cafeaua sau ceaiul si discutam despre ce avem de facut in ziua respectiva. Ca o paranteza personala, in ultimii doi ani am facut o pasiune pentru ceai si de multe ori il prefer cafelei".

Spune, totodata, ca acorda o atentie deosebita presei zilnice. "Este un factor important al activitatii noastre". In fiecare zi, unul dintre avocati are sarcina de a selecta cele mai importante stiri si de a le transmite tuturor colegilor printr-un newsletter, dar si urmarind programele de televiziune de stiri in timp real. Cabinetul sau beneficiiaza de un spatiu special amenajat pentru aceasta activitate. "Citesc si urmaresc publicatiile de business, siteurile de specialitate dar si generaliste de stiri si bineinteles sunt abonat la newsletterul Wall-Street.ro".

Despre echipa pe care o coordoneaza, Daniel Olteanu spune ca nu are decat cuvinte de lauda si apreciere: "am o echipa dinamica, profesionista, in care predomina femeile puternice, inteligente si deosebite. Consider ca am stabilit cu colegii mei o relatie fireasca, calda si de buna colaborare. Se stie despre avocati ca au un orgoliu destul de mare dar eu am incercat sa impac aceasta trasatura cu spiritul de echipa, respectul fata de aproape. Asa am reusit sa formez o echipa care ma ajuta sa duc la bun sfarsit sarcinile de lucru si sa am un business sanatos".

Intalnirile, cel putin doua treimi din ziua de lucru


"Nu pot face o medie a intalnirilor dintr-o zi, dar pot spune ca fiecare zi de lucru a mea este una dinamica si sunt de multe ori prins in intalniri. Acestea imi ocupa cel putin doua treimi din ziua de lucru, dar asta este un lucru foarte normal in cazul unui avocat coordonator. Cel putin asa consider eu. Nu regret acest fapt insa imi pare rau ca nu am mai mult timp pentru a-l dedica studiului, care este atat o placere cat si o necesitate in acest domeniu de activitate", spune avocatul.

De asemenea, deplasarile in interes de serviciu sunt foarte multe, insa sunt si de cele mai multe ori mai obositoare si solicitante decat orice alta zi normala de lucru.

Despre timpul liber si viata de familie...


Intrebat despre timpul liber, Daniel Olteanu povesteste ca isi petrece, de obicei, vacantele cu familia, calatorind de regula in strainatate. In afara vacantelor de vara si de iarna, personal mai are pe parcursul anului cateva vacante scurte, cam trei sau patru, de cate o saptamana.

"Timpul liber inseamna familie, sport de doua sau trei ori pe saptamana, si o seara dedicata unui spectacol la teatru sau la Ateneu. La sfarsit de saptamana prioritatea mea este familia careia ii dedic tot timpul". De asemenea, "in fiecare vineri seara, de mai bine de cinci ani, am creat un obicei care inseamna cina in familie, impreuna cu copiii mei. Am un fiu de 25 de ani, avocat care a absolvit examenul de definitivat anul care tocmai s-a incheiat si o fiica, de 23 de ani, licentiata de asemenea in drept dar care ezita insa in ceea ce priveste vocatia", spune avocatul.

Pentru Daniel Olteanu sportul reprezinta un mod de viata. "Poate are legatura si cu faptul ca sunt o zodie de foc. Joc tenis de 3 ori pe saptamana, iar de la o vreme ma pasioneaza skydivingul pe care incerc sa il practic, in masura in care imi permite timpul, o data pe saptamana. In vacante nu ratez ocazia de a face scubadiving si bineinteles sa nu uitam de ritualul meu de dimineata care include un program de 45 de minute de thai chi si yi jin jing". Desi, nu se considera un colectionar, este preocupat, de asemenea, de achizitiile de arta, de pictura, de grafica.

Ce anume considera ca il reprezinta?


"Consider ca am ajuns la o virsta in care partea spirituala trebuie sa capete noi valente.Am inceput o activitate sustinuta in Qi gong, este o disciplina care ma ajuta si are beneficii atat in sanatatea fizica cit si in administrarea stresului cotidian. In plan profesional, principala mea activitate se concentreaza la trecerea la o noua calitate a activitatii societatii, oferirea de servicii complete, toate sub semnul dragostei fata de munca si respectului fata de client", conchide Daniel Olteanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri