Angajatii CFR din cadrul regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta au declansat o greva spontana la inceputul zilei de miercuri, dupa ce plata salariului (lichidarea) pe luna decembrie a fost intarziata cu o zi. Greva s-a incheiat in doua ore de la anuntul angajatilor, dupa o serie de promisiuni ale ministrului Transporturilor.
Greva spontana a angajatilor din CFR Calatori si Infrastructura s-a incheiat, trenurile care au stationat aproximativ doua ore in gari fiind puse in miscare in jurul orei 9.00, scrie Mediafax.

Pana la ora 8.00, la nivelul celor sase regionale erau 89 de trenuri neexpediate din statii.

Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, a declarat ca o parte a angajatilor CFR Calatori au declansat greva spontana nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, precizand ca vor fi gasite solutii astfel incat disconfortul creat calatorilor sa fie redus.

Intrebat despre plata salariilor, Roseanu a precizat ca au existat probleme privind achitarea integrala a acestora pentru luna decembrie si ca salariile au fost platite in proportie de 70-75%, iar pana joi dimineata vor fi achitate integral salariile si la CFR Calatori si la infrastructura.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca a convocat conducerile CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine e responsabil de intarzierea platii salariilor angajatilor, precizand ca va cere premierului sa verifice cheltuielile fiecarei companii, iar responsabilii vor plati.

Fenechiu a declarat ca a convocat conducerile companiilor CFR Calatori si CFR Infrastructura pentru a vedea cine este responsabil de intarzierea de o zi - o zi si jumatate a platii salariilor.

El a spus ca nu are atributii, dar ca va cere premierului sa verifice cheltuielile fiecarei companii din subordinea Ministerului Transporturilor.

"Am suspiciunea ca se platesc cu prioritate alte cheltuieli, si nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care in acest caz este statul, ca daca oamenii muncesc sa fie platiti", a spus Fenechiu.

El a mai afirmat ca va cauta solutii pentru ca in cursul acestei zile problema sa fie rezolvata, iar responsabilii sa plateasca.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat ca impiegatii de miscare au refuzat sa inceapa lucrul din cauza ca marti nu si-au primit salariile si, chiar daca este vorba doar de o zi de intarziere, "acest lucru a fost cireasa de pe tort".

Iulian Mantescu a spus ca impiegatii de miscare ar fi trebuit sa-si primeasca salariile marti, dar acest lucru nu s-a intamplat, colegii de la CFR Marfa primind salariile integral, in timp ce angajatii de la CFR Calatori doar 50 la suta din cat li s-ar fi cuvenit.

"Chiar daca e vorba doar de o zi de intarziere, acest lucru a fost cireasa de pe tort. Sunt multe alte nemultumiri si amintesc doar de faptul ca s-a tot vorbit de reintregirea salariilor bugetarilor si s-au recuperat sume, iar lucratorilor CFR, desi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la suta, nu au primit nimic inapoi", a declarat Mantescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri